BURCU CANSU
[email protected]
@burcu_cansu

Ankara Tabip Odası’nın Sağlık Bakanlığı Beyaz Kod Sistemi’nden edindiği bilgiye göre 14 Mayıs 2012-31 Ekim 2015 tarihleri arasında 37 bin 205 sağlık çalışanı şiddete uğradı. Şiddete uğrayan sağlık çalışanlarından 20 bin 737’inin hekim olması dikkati çekti. Sağlık Bakanlığı'nın sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti bitirecek adımlar atması beklenirken, şiddet gören hekime ‘Neden sen?’ sorusu tepki çekti.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlıkta şiddete sıfır tolerans eylem planını açıkladı. Eylem planında şiddet gören hekime ‘Neden sen?’ sorusunun yer almasını, TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Bayazıt İlhan, BirGün’e değerlendirdi. İlhan, "Sağlık sisteminde çok ciddi aksamalar var. Sağlık sistemindeki aksamalar sağlık çalışanlarına şiddet olarak dönüyor. Sağlık Bakanlığı ise şiddete uğrayanı şiddetten sorunlu görüyor" dedi.

Şiddete uğrayan suçlanıyor

İlhan, planda yer alan "Sürekli neden aynı hekimin şiddet gördüğü araştırılacak ve hekime de sorulacak" ifadesi için "Şiddete uğrayan sağlık çalışanını şiddete uğradığı için sorgulamak tipik olarak şiddete uğrayan kadına 'dayak yediğine göre bir kabahati vardır' demeye benziyor" değerlendirmesi yaptı. Bu yaklaşımı hiç bir şekilde tasvip etmeyeceklerini belirten İlhan, “Türkiye'de sürekli aynı sağlık çalışanına şiddet uygulanıyor gibi bir gerçeklik yok. Çoğu zaman sağlık çalışanının tutumuyla ilgisi olmayan şiddet olayları ile karşılaşıyoruz. Perde gerisinde sürekli şiddete uğruyor isen senin de bir hatan vardır yaklaşımı yatıyor” diye konuştu.

Ortak çözüm aranmalıdır

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin altında yatan sebepler önlenmeden, çözüme yönelik samimi adımlar atılmadan sağlıkta şiddetin azalmayacağını söyleyen İlhan, şöyle devam etti: "Alandaki örgütlü yapılarla birlikte ortak çözüm aramak lazım. Sağlık sisteminde bozukluk var. Yıllardır siyasetçiler sağlık hizmetlerindeki aksamalarda sağlık çalışanlarını hedef gösteren bir dil tutturdu ve tutturmaya devam ediyor. Hastalarla sağlık çalışanlarını karşı karşıya getiren politikalar uygulanıyor. Sağlık çalışanları ile hasta yakınlarını karşı karşıya getiren yaklaşım şiddeti artırıyor. Sezonda grip arttı ben ona göre düzenleme yapayım ya da birinci basamağa nöbet koyayım da acil servislere başvuruyu azaltayım yaklaşımı bilimsel değildir. Şiddete uğrayan sağlık çalışanını şiddete uğradığı için sorgulamak da tipik olarak ‘şiddete uğrayan kadına dayak yediğine göre bir kabahati vardır’ demeye benziyor.”

Kaynak: Birgun.net