Türkiye ile Avusturya arasında yaşanan siyasi gerilim nedeniyle Efes kazılarından sonra Limyra Antik Kenti kazıları da durduruldu.

Dışişleri Bakanlığı'nın 31 Ağustos 2016 tarihli yazısına istinaden İzmir, Selçuk’ta arkeolojik kazıları yürüten Avusturya Arkeoloji Enstitüsü’nün gerçekleştirdiği Efes Kazıları, normal çalışma döneminin bitmesine daha iki ay olmasına rağmen iptal edilmişti. Çoğunluğunu Avusturyalı bilim insanlarının oluşturduğu Efes Antik Kenti kazı ekibi çalışmalarının ani bir kararla durdurulması, son zamanlarda Türkiye ve Avusturya arasında devam eden siyasi olaylarla ilgili olarak görülüyor.

Efes'teki arkeolojik kazı çalışmasının iptal edilmesinin ardından Avusturyalı ekibin 1970 yılından beri yürüttüğü Antalya Finike'deki Limyra Antik Kenti'ndeki kazı çalışması da iptal edildi.

Dış politika arkeolojiyi örnek alsın

Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, iki kazının da iptal edilmesine karşı çıkarak bir basın açıklaması yayınladı. Yayımlanan açıklamada söz konusu iptal, ‘vahim bir durum’ olarak nitelendirildi. Açıklamada ayrıca “Politikacıların diplomatik yollardan çözemedikleri sorunlar nedeniyle cezayı kazılarını kapatma şeklinde bilim üreten kişi ve kurumlara kesmeleri, büyük bir talihsizliktir. Dış politikamızın, ülkemiz arkeoloji camiasının yansıttığı uluslararası uyumlu çalışma potansiyelini baltalamak yerine örnek almasını dileriz” ifadelerine yer verildi.

*****

15 ASIRLIK Limyra Antik Kenti

Limyra Antik Kenti’ne MÖ 6. yüzyıldan itibaren yerleşilmeye başlandı. Bizans Dönemi’nde piskoposluk merkezi olan şehir Arap akınları sonrasında MS 8-9. yüzyıllarda terk edildi.

Limyra 1970 yılından beri Avusturya Arkeoloji Enstitüsü tarafından kazılıyordu. Kentte en kuzeyde bir akropol, bunun anında bir iç kale ve aşağı kale bulunuyor. Aşağı kalede surlar, sarnıçlar, Bizans Kilisesi ve Perikle Heroon’u bulunuyor.

Kaynak: Birgun.net