HABER MERKEZİ

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) 'proje okullarda geri adım atılacağı' sinyali için resmi açıklama yapılmadı. Öğrenci ve velilerin protestosuna sebep olan proje okullarındaki uygulamalarda geri adım atılmaması tepkilere neden oldu.

Türkiye’nin en başarılı liselerinin de aralarında bulunduğu 155 okulda yapılması planlanan öğretmen değişiklikleri, liselerin öğrencileri ve veliler tarafından çeşitli illerde düzenlenen eylemlerle protesto ediliyor.

Kabataş Erkek Lisesi öğrencileri son olarak haftasonu düzenledikleri oturma ve kitap okuma eylemiyle öğretmenlerine, okullarındaki yemekhane ve yurtlarına sahip çıkmak harekete geçti. Adana Fen Lisesi, Kadıköy Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi ve İzmir Bornova Anadolu Lisesi öğrencileri de düzenledikleri çeşitli protestolarla aynı okulda 8 yılını tamamlayan öğretmenlerinin zorla farklı okullara atanmasına karşı çıkıyor.

Ne olmuştu?
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen 19 Eylül tarihli genelgeyle, “proje okullara” dönüştürülen okullarda 8 yılı aşkın süredir görev yapan öğretmenlerin başka okullara tayin edileceği bildirildi. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, bu kapsamda bin 187 öğretmenin başka okullarda görevlendirileceğini açıkladı.

​Danıştay, proje okullar için Anayasa Mahkemesine başvurdu

Projenin amacı, 'söz konusu okullarda öğrenciler, öğretmenler ve veliler dışındakilere de açık olacak şekilde sosyal etkinliklerin düzenlendiği kamusal alanlar yaratmak' olarak açıklandı. Öğretmen kadrolarının değiştirileceği liseler arasında İstanbul Erkek, Vefa, Galatasaray, Cağaloğlu, Kabataş Erkek, Kadıköy Anadolu, Hüseyin Avni Akyol, Çankaya Fen, Ankara Atatürk, Bornova Anadolu ve İzmir Fen Lisesi gibi 155 adet Türkiye’nin en yüksek puanlarla öğrenci alan liseleri de bulunuyor.

***

Proje okulları Meclis gündeminde

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan önergede, proje okulları için araştırma komisyonu kurulması önerildi. Önergede, yurt genelinde kaç proje okulu bulunduğunun, bu okulların iller bazında ve öğretim kademeleri düzeyinde hangileri olduğunun, yapılacak olan atamalardan toplam kaç öğretmen ve yöneticinin etkileneceğinin, proje okullarına atanacak öğretmenlerin hangi kriterlere göre belirleneceğinin araştırılması talep edildi.

Kaynak: Birgun.net