BURCU CANSU- [email protected]

CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer, SGK’nin Türkiye’de kayıtlı 35 bin Hepatit C hastasının 120 bin TL tutarındaki ilacını ‘tasarruf’ gerekçesi ile ödemediğini bildirdi.

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici de Çocukluk Aşı Takvimi’nde yer alan Hepatit A Aşısı’nın Antep’te 5 aydır ve başka illerde de belli bir süredir bulunamadığını ifade etti.

SGK ‘tasarruf’ derdinde
CHP’li Biçer, Hepatit C tedavisinde kullanılan yeni kuşak antiviral ilaçların 2015 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmasına rağmen SGK’nin ödeme listesine hâlâ alınmadığını kaydetti.
Biçer, “Ülkemizde hastalığını bilmeden yaşayan 500 bin insan var. Yeni kuşak antiviral olarak isimlendirilen bu ilaçların bir kutusu 40 bin TL, tam bir kür için üç kutu ilaç kullanmak gerekiyor. Toplamda tedavi gideri 120 bin TL’yi buluyor. SGK, bu ilaç bedelini ödemiyor” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı ve SGK’nin yaşam hakkını hiçe sayarak tamamen ‘tasarruf’ boyutuyla baktığını belirten Biçer Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na, “Devlet daha fazla gecikmeden ve ek düzenleyici engeller koymadan 500 bin Hepatit C’li vatandaşımızın ‘sofosbuvir’ dahil diğer yeni ilaçlara ulaşmasını sağlamak üzere acil olarak harekete geçmelidir” çağrısında bulundu.

Çocuklar aşılanamıyor
CHP’li Ekici de Çocukluk Aşı Takvimi’nde yer alan Hepatit A Aşısı’nın Antep’te beş aydır ve başka illerde de belli bir süredir bulunamamasını gündeme taşıdı. Ekici, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.
Ekici, Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde (TSM) Hepatit A aşısının bulunamadığından şikâyet edildiğinin bilgisini verdi. Ekici, Antep’te bu aşıyı yaptırmak isteyen ebeveynlerin ASM ve TSM’leri tek tek dolaşarak aşı bulmaya çalıştıklarını, aşıyı bulamadıkları için de bebeklerini aşılatamadıklarını belirtti.

Kaynak: Birgun.net