NURCAN GÖKDEMİR / [email protected]

TBMM’de kurulan çocuk istismarı ile ilgili araştırma komisyonunda, Nizip’te yaşanan cinsel istismar davasını bilmesine karşın olay ortaya çıkana kadar müdahil olmayan, cinsel istismar ve tecavüz olaylarını hafifletmeye yönelik bir tutum sergileyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Araştırma ve Sosyal Politika Dairesi Başkanı Mustafa Turgut’un aile içi cinsel istismar vakalarının yüzde 1 olduğuna ilişkin anket sonuçlarını anlatarak, “Arkasındayız’’ demesi komisyonda tepkiye yol açtı. HDP’li Filiz Kerestecioğlu, “Şahane bir toplumuz yani…’’ sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Cinsel istismar başta olmak üzere çocuklara yönelik her türlü istismar vakalarının araştırılması, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla oluşturulan komisyon, AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç başkanlığında bir toplantı yaptı. Toplantıda, uzmanlar ve bakanlık bürokratları birer sunum yaptı.

Bakanlıktan uzman yardımcısı Didem Yılmaz, önümüzdeki günlerde yinelenecek “Ergen Profili Araştırması 2008-2013’’ isimli anketin 80 ilde uygulandığını ve 12-19 yaş arasındaki 6 bin 747 bireyle görüşüldüğünü anlattı. Yılmaz, evde fiziksel şiddete maruz kalma sıklığının “Çok nadir yüzde 4,3’’, “bazen yüzde 3,2’’, “sık sık 0,6’’ olduğunu evde cinsel istismara uğrama sıklığının da aynı şekilde olduğunu söyledi.

AKP’li başkan da şaşırdı

Başkan Tunç da şaşkınlığını gizleyemeyerek, “Evde alay edilme, aşağılanma, dışlanma; “Hayır, hiçbir zaman” diyen 92,9. Yani, bu oran çok yüksek bir oran. Şöyle bir düşündüğümüz zaman…’’ dedi.

HDP’li Filiz Kerestecioğlu da tepkisini, ‘‘Şahane bir toplumuz yani’’ sözleriyle dile getirdi.

Anket üzerine yaşanan görüşmeler TBMM tutanaklarına şöyle yansıdı:

Araştırma ve Sosyal Politika Daire Başkanı Mustafa Turgut – Buradakiler fikir verir ancak. Net olarak şey yapmak için çok yoğun, derin, uzun psikolojik testler uygulamak gerekiyor. Böyle bir araştırma şekli de ulusal manada dünyanın hiçbir yerinde yok.

AKP’li Başkan Yılmaz Tunç – Cinsel istismara geri gelebilir miyiz? Buradaki rakamlar… “Hiçbir zaman yüzde 99’’ çıkmış; “çok nadir 0,4’’, “bazen 0,2’’, “sık sık 0,1’’, “cevap vermek istemiyorum 0,3.’’

‘Gerçek bu değil’

HDP’li vekil Filiz Kerestecioğlu – Araştırma fikir verir diyorsunuz, ama yanlış fikir veriyor. Araştırma eğer gerçekten derinlikli yapılması gereken bir şeyse ve böyle yapılmadıysa o zaman bu fikri veren bir araştırma olarak bunun önümüze sunulmaması gerekiyor bence.

Yüzde 99, hakikaten Türkiye yaşanacak bir ülke çocuklar açısından bu anlamda. Ama, gerçek böyle değil yani kusura bakmayın.

‘Arkasındayız’

Mustafa Turgut – … Evet, eleştirilebilir fakat biz araştırmamızın arkasındayız. 2008’de de aynı rakamları bulduk, 2013’te de aynı rakamları bulduk. UNICEF’in de yaklaşık dolaylı çalışmalarında böyledir. Zaten bu rakamların üstünde çıkarsa ülkede çok ciddi şeyler oluyor demektir toplumsal olarak.

Ensest dediğimiz şeyler psikolojide sapma olarak, çok küçük sayıda şeyler olarak bilinir. Çocuğa karşı işlenen suçların şeyleri tüm dava sonuçlarına bakıldığında, tüm davalar içerisinde bindelik sonuçlardır zaten.

Ama, yüzdenin küçük olması, rakamın küçük olması bu olayın abartılmayacak, işte çok küçük, göz önünde bulundurulmayacak manasına kesinlikle gelmez. Araştırmanın ölçme mantığında yüzde 99, insanlar evde cinsel istismara uğramadığını beyan ediyor. Buna karşı bir şey diyemeyiz artık.

Filiz Kerestecioğlu - Sizin daha önce söylediğiniz bir şeyi de not almışım. Aile içinde istismarın azlığına vâkıf olmuşsunuz. Yani buna nasıl vâkıf olduğunuzu zaten sormak istiyordum size. Aile içi istismar bir sapma değil, erkek egemenliğinden de kaynaklanan bir şey. Ve genellikle de ensest zaten gizlenen bir şeydir yani öyle ortalara çok aleni yayılan ve büyük rakamların kolay ulaşılabildiği bir şey değildir. O yüzden, yani yanıltıcı geliyor bana bu sonuçlar. Bu araştırmalar bence böyle yapılmaz, en azından bu eleştirimi sadece ifade etmek istedim.

Kaynak: Birgun.net