SEBAHAT KARAKOYUN [email protected]

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Cizre'de bir binanın bodrum katında mahsur kalan yaralıların hastaneye nakledilmesi için Osman Baydemir ve Meral Danış Beştaş ile başlattıkları açlık grevini sonuç alınıncaya kadar sürdüreceklerini söyledi. Geceyarısı İçişleri Bakanı Efkan Ala ile uzun bir görüşme yaptıklarını belirten, Baluken BirGün'e açıklamalarda bulundu. Bakan Ala'nın sorunun öğlen saatlerine kadar çözüleceğini ifade ettiğini ancak henüz hiçbir ilerleme kaydedilmediğini belirten Baluken'in anlattıkları özetle şöyle:



"Cizre'ye verilen talimatlara, bütün taahhütlere rağmen yaklaşık 10 kez yaralıları alma girişimi oldu ancak sonuç alınamadı. Belediyeye ait ambulans yaralıları alarak daha uzak bir noktada bekleyen Sağlık Bakanlığı'na ait ambulanslara iletmek üzere pere hareket ettiğinde ya çatışma süsü verilerek ya da ambulansa ateş açmak dahil her türlü engel çıkarıldı. Orada 23 yaralı ve 5 cenaze vardı ancak görüşmeler sürerken bir yaralının daha yaşamını yitirdiği bilgisi geldi. Kaygımız giderek artıyor. Orada İçişleri Bakanlığı'nın bile söz geçiremediği, verilen talimatlara uygulatamadığı bir otonom yapı var. Yereldeki bu savaş aygıtı yürütüyor süreci.Sağlık Bakanlığı'na bağlı ambulanslar olay mahalline yanaşmıyorlar bile. Çok uzak bir alanda bekliyorlar. Belediyeye ait ambulans engellenmeseydi bulunduğu yerden yaralıları alarak uzak bir noktada bekleyen bakanlık ambulanslarına nakledecekti. Bu durum bile utanç verici. Sağlık Bakanlığı yaralı yurttaşlarının olduğu alana ambulans göndermekten imtina ediyor. Eğer belediye ambulansına asağlık bakanlığı ambulansları ve görevlileri de eşlik etseydi belki de şimdiye kadar o yaralıların nakli sağlanacaktı."

MAKAMDAN ÇIKARILDIK
Açlık grevini bakanın makam katındaki bir odada sürdürdüklerini ancak dün İçişleri Bakan Yardımcısı ile görüşmeden döndükten sonra, odanın kilitlendiğini belirten Baluken, açlık grevlerine bakan yardımcısının özel kaleminde devam ettiklerini belirtti. Baluken, " Buraya bizi ziyarete gelen arkadaşlarımıza ait Meclis'in resmi plakalı araçlarının girişinde bile sıkıntı çıkarıyorlar. Basit ve sığ yaklaşımlarala bizi vazgeçireceklerini zannediyorlarsa yanılıyorlar, sonuç alınıncaya kadar açlıkgerevini devam ettirmekte kararlıyız" diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net