Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 'ya gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özhaseki, Efkan Ala'nın İçişleri Bakanlığı'ndan istifasını 'Türkiye gibi bir ülkede İçişleri Bakanlığı yapmak çok kolay değil' sözleriyle değerlendirdi.

Özhaseki, son dönemdeki gelişmeler ile bakanlığının faaliyetlerine ilişkin konularda değerlendirmelerde bulundu.

Kabinedeki değişiklik

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, Kabinedeki değişiklik hakkında yaptığı açıklamada, "Bakanlıklar konusu bir takdir konusudur. Sayın Başbakan, yakın çalışacağı arkadaşları kendisi takdir eder, Cumhurbaşkanına sunar. Bu konuda da takdirin nasıl geliştiğini doğrusu bilmem çok mümkün değil. Ben de herkes gibi basından öğrendim. Şunu da söylemem lazım ki Türkiye gibi bir ülkede İçişleri Bakanlığı yapmak çok kolay değil." ifadelerini kullandı.

Cemaatin taşınmazları

"Hazineye 2 bin 514 adet taşınmaz devredilmiş. Vakıflar tarafına devredilen var." diyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki şunları söyledi:

"Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredilen taşınmaz adedi de 2 bin 83. Kanun Hükmünde Kararname yayınlanmadığı halde özel bir gayretle arkadaşlarımızın kaçırmasını engelledikleri taşınmaz sayısı da bin 148 adet. Bütün bunların değeri kabaca, Maliye hazinesine devredilen taşınmazların 8,3 milyar lira, vakıflara devredilen 2,7 milyar lira, özel gayretle tespit edilenler 1 milyar liraya yakın. Toplamda 12 milyar liraya yakın bir mal varlığı şu anda hazine adına, devlet adına, millet adına kayda girmiş gözüküyor."

Çatışma ve operasyonlar

Doğu ve Güneydoğu'daki durum konusunda da bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, "İnsanlar oluşturacağımız sitelere taşınsınlar, derme çatma evlerde oturmasınlar istiyoruz. Site mantığı doğudaki insanın geleneksel yaşamına aykırı gelebilir diye bir düşünce oluşabilir. Öyle yerler hazırlıyoruz ki çok geniş caddeler, içerisinde yeşil alanlar, balkonları çok geniş tutarak adeta otel gibi veya yatak odası gibi kullandıkları geniş balkonlar." şeklinde konuştu.

Özhaseki şunları söyledi:

"Çok ciddi çatışma yaşanan ve şehirlerde hasar bırakan, yüzlerce evlerin yıkıldığı ilçe sayısı 7 olarak görünüyor. Ortalama yuvarlak bir rakam söyleyeyim. Bu 7 ilçede 30 bin kadar konut yapmamız lazım. Bu konutları da hak sahiplerine dağıtmamız lazım."

Diyarbakır'ın Sur ilçesinin yeniden inşası konusunda, "Orada koruma amaçlı imar planı var." diyen Özhaseki, "Bu koruma amaçlı imar planı dışında bir şey yapılmayacak. Hiçbir şekilde burası kimseye peşkeş çekilmeyecek, alışveriş merkezleri yapılmayacak, yüksek katlı konutlar yapılmayacak." bilgisini verdi.

Kaynak: Birgun.net