Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 'Diyabetle Kaliteli Yaşam' projesinin tanıtım toplantısına katıldı. Ataköy'de bir otelde düzenlenen programın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"2017'DE 2000 GÜÇLENDİRİLMİŞ AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ OLUŞTURACAĞIZ"

2017'nin sonuna kadar yeni açılacaklarla birlikte haftanın 7 günü hizmet verecek Aile Sağlığı Merkezleri'nde 'sevk zinciri'nde nasıl bir süreç işleyeceğiyle ilgili bir soru üzerine Bakan Müezzinoğlu, bu konunun gündemlerinde olmadığını, sevk zinciri konusunun 2018'den itibaren gündemlerine girebileceğini açıkladı.

Bakan Müezzinoğlu, "Öncelikle Aile Sağlığı Merkezlerimizi, Eğitim Aile Sağlığı Merkezleri'miz ile daha güçlü bir hale getirmeyi planlıyoruz. 2016 sonu itibariyle 1000 adet, 2017 sonu itibariyle de bir 1000 adet olmak üzere Türkiye genelinde 2000-2100 civarında güçlendirilmiş Aile Sağlığı Merkezi'ni oluşturacağız. Bu fiziki mekanlarda aile hekimimizin yanında psikloloğu, diyetisyenini, aile diş hekimini, sosyal destek uzmanının olduğu, laboratuvarlarıyla direk radyolojik tetkiklerin yapılabildiği güçlü merkezler haline gelecek. Bu güçlü sağlık merkezlerinde de belirli haslalık gruplarına veya belirli başlıklarda sağlıkla ilgili eğitimler verilecek" diye konuştu.

AİLE HEKİMLERİNİN HAFTA SONU NÖBETLERİ

Mehmet Müezzinoğlu, aile hekimlerinin hafta sonu çalışmalarıyla ilgili bir soruya da, "Aile hekimlerimizin cumartesi, pazar günlerine itiraz etmeleri büyük oranda söz konusu değil. Ancak süreç içerisinde karşı çıkışların esasında bu güçlendirilmiş aile sağlığı merkezlerinin fiziksel alt yapılarının olmaması ve bütün aile sağlığı merkezlerinde her aile sağlığı hekimi kendi merkezinde nöbet tutacakmış gibi bunun planlamasındaki sorunlar nedeniyle bir karşı çıkış oldu. Şu anda gerek aile sağlığı hekimleri dernekleriyle halk sağlığı dernekleriyle görüşmelerimizde onlar da zaten talep ve arzu ettikleri yöntemin bu olduğunu söylüyorlar. Önümüzdeki hafta meclise aktaracağımız yasa tasarımızda bütün bunlarla ilgili düzenlemeler de olacak" şeklinde yanıt verdi.

"AİLE HEKİMİ SAYISINI 2017 SONUNA KADAR 30 BİNE ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ"

Bugün 22 bin aile hekimiyle hizmet verdiklerini anımsatan Bakan Mehmet Müezzinoğlu, aile hekimine düşen birey sayısının 2 bin 500'e inmesini arzu ettiklerini kaydetti. Müezzinoğlu, bunun içinde 2017 sonuna kadar aile hekimi sayısını da 30 bine çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizdi.


ŞEHİR HASTANELERİ THHÜT EDİLEN TARİHDEN DAHA ERKEN HİZMETE ALINACAK

Mehmet Müezzinoğlu, bir gazetecinin şehir hastanelerinin tamamlanıp teslim edileceği tarihlerle ilgili bir gecikme olup olmayacağıyla ilgili sorusuna ise teslim tarihlerinin erkene alınması yönünde bir gelişme olacağını ifade etti. Müezzinoğlu şunları söyledi:

"Mersin Şehir Hastanesi'nin bize taahhüt edilen tarihin bir yıl önünde yani önümüzdeki Ağustos ayında açacağız. Ankara Bilkent'i yine yüklenici firmanın taahhüdünden bir yıl önce yani seneye bu vakitlerde açmış olacağız. Isparta'yı yine yaklaşık 10 ay önce erken teslim alacağız. Yine Yozgat Şehir Hastanemizi'de bize taahhüt edilenden önce teslim edilecek. Yüklenici firmalara teşekkür ediyorum. Biz bunları çok daha önce hizmete almak istiyorduk. Ancak özellikle muhalefetin engellemeleri Türk Tabipler Birliği'nin yürütmeyi durdurma kararları, meclisten çıkardığımız kanunu CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne götürmesi gibi ciddi düzeyde zaman kayıplarımız oldu. Ancak buna rağmen 4 şehir hastanemizi seneye bu hizmete sunmuş olacağız."

"PASİF İÇİCİLERİ KORUMAMIZ LAZIM"

Mehmet Müezzinoğlu, sigara yasaklarının kapsamının genişletilmesiyle ilgili bir soruya da "Yasakları genişletmiyoruz. İçmeyecek insanımızı daha güçlü koruyacak tedbirler alıyoruz. Çünkü pasif içicileri korumamız lazım. Dolayısıyla sağlıklı yaşam kültürünü benimsemiş olan insanları yanlış bir alışkanlığın sahibi insanlarımızda koruyabilmek için kafelerde, açık alan restoranlarda veya çay bahçelerinde dumanaltı olmamaları için o açık alanların yüzde 25 ile 50'lik bölümü sigara içilebilir olacak. Yüzde 50 ile 75'lik bölüm ise sigara içmeyen vatandaşlarımızı koruyabilmek için böyle düzenlemeleri meclise aktarıyoruz" şeklinde cevap verdi. ()

Kaynak: Birgun.net