SERBAY MANSUROĞLU [email protected] @serbaymansur

Proje Okullar için hazırlanan yönetmelik, yasal düzenlemenin üzerinden iki yıl sonra Resmi Gazete'de yayımlandı. Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bazı okulları seçerek “Proje Okul” yapma, öğretmen ve müdürlerini de sınavsız atama hakkı veren yasal düzenlemenin ardından hazırlanan yönetmelikte, öğretmenlere bu okullarda 8 yıl sınırlaması getirildi. Yönetmelikle birlikte bu okullarda 8 yılı aşkın görev yapan öğretmenlerin görevi sona erdi. Görevi sona eren öğretmenlerin yerine İnsan Kaynakları Müdürlüğü'nün teklifi ve Bakan onayıyla sınavsız atama yapılacak. İstanbul Erkek Lisesi, Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Ankara Çankaya Atatürk Lisesi, izmir Bornova Anadolu Lisesi gibi 50'ye yakın seçkin okul 'Proje Okul' olarak belirlenmişti.

İşte yeni yönetmelikte yer alan bazı detaylar:

Proje okulu belirleme komisyonu; Müsteşar ya da Müsteşar'ın uygun göreceği bir müsteşar yardımcısının başkanlığında, İnsan Kaynakları Genel Müdürü, okul/kurumun bağlı bulunduğu ilgili genel müdür, okul/kurumun bağlı bulunduğu ilin millî eğitim müdürü ve projenin niteliğine göre davet edilecek uzmandan oluşur.

Proje okullarının belirlenmesi
Bakanlığın kabul ettiği uluslararası yetkili kurum ve kuruluşlarca akredite edilmiş olması, merkezi sınavlarda kendi türünde başarı ortalamasına göre il genelinde ilk beş dereceye sahip olması, okulun açılış tarihi, yapısı veya yetiştirdiği devlet adamları itibariyle tarihi nitelik taşıması.

Öğrencilerin seçilmesi ve kaydı
Gerekli görülmesi hâlinde bünyesinde ortaokul bulunan proje okullarına öğrenci alımı, okul yönetimince yapılacak yazılı veya yazılı ve sözlü sınav sonucuna göre belirlenebilir.

Atamalardaki şartlar
Bakanlık kadrolarında öğretmen olarak görev yapıyor olmak ve adaylık süresi dâhil en az dört yıl öğretmenlik yapmış olmak.

Yönetici ve öğretmen görevlendirme
Yöneticiler dört yıllığına görevlendirilir, öğretmenler dört yıllığına atanırlar, aynı unvanla aynı eğitim kurumunda sekiz yıldan fazla süreyle yönetici veya öğretmen olarak görev yapılamaz.

Bu yönetmelikte aranan şartları taşıyan öğretmenler arasından eğitim kurumunun bağlı bulunduğu genel müdürlüğün inhası (öneri), İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün teklifi ve Bakanın onayı ile dört yıllığına atama yapılır. Eğitim kurumunun bağlı bulunduğu genel müdürlükçe belirlenen kriterlere göre görevinde başarı gösteren öğretmenlerin görev süresi ilk atamadaki usulle dört yıl daha uzatılabilir.

Proje okulu olmaktan çıkarma
Proje okullarının, her dört yılda bir, proje okulu olma niteliklerini taşıyıp taşımadıkları proje okulu belirleme komisyonu tarafından değerlendirilir.

Proje Okulu isyanı
İstanbul Erkek Lisesi öğrencilerinin mezuniyet törenindeki protestosunun ardından başlayan isyan ve protesto dalgası yüzlerce liseye taşınmıştı. İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri, Proje Okul sonrası baskı ortamının oluştuğunu ve okul geleneğine aykırı uygulamaları protestoya gerekçe göstermişti.

İktidar okulları
Eğitim Sen Ankara 2 No'lu Şube Başkanı Özgür Bozdoğan, başarılı ve tarihi okulların iktidarın özel okulları yapılmak istendiğini belirtti. "Genel öğretmen atama yönetmeliği dışında Bakanlığın keyfi tutumuna bağlı olarak bu okullara öğretmen atanması doğru değil" diyen Bozdoğan, 8 yıl görev sınırlaması nedeniyle görevleri sona eren öğretmenlerin de haksızlığa uğradığını kaydetti.

Kaynak: Birgun.net