SERBAY MANSUROĞLU [email protected]

Homeros'un mükemmel şarap yapılan yer olarak tarif ettiği eskiçağ Trakya’sı, bugün de en önemli kaliteli şarap üretim merkezlerinden biri olmaya aday. Tekirdağ Karaevli'de bulunan liman kentinden zamanında gemilerle Avrupa’ya gönderilen ürünlerin başında bölgenin lezzetli şarabı geliyordu. O günden bugüne her dönem Karaevli’de bağcılık yapıldı. Çünkü bölgenin verimli topraklarını çevreleyen Ganos dağlarının kazandırdığı ılıman iklim, bölge kıyılarına vuran Marmara’nın sert rüzgarlarıyla birleştiğinde tadına doyulmaz üzümler yetişmesini sağlıyor. Bölgenin muhteşem coğrafyasının ve verimli topraklarının kazandırdığı lezzet, şimdi Barel Vineyards adıyla şişelenerek sofralarımıza ulaşıyor. Barel Bağ Evi'nin kurucularından Barkın Akın, bölgeyi ve Barel'i anlatıyor.

Bölgenin geleceğinde bağcılığın geçmişten daha fazla rol alabileceğini, küçük üreticinin mutlaka desteklenmesi gerektiğini ifade eden Akın, şarapta katı yasaklara dikkat çekiyor.

Barkın Akın, "Barel Bağ Evi'ni 2010'da kurduk. Daha önce bu bölgede 20 yıllık geçmişimiz var. Çiftçilik aile geleneğimiz. 2012'de şarap üretimine başladık. Adım adım şarap işinde ierliyoruz" diyor. Süleymanpaşa Belediyesinin arkalarında durduğuna dikkat çeken Akın, ancak yasal düzenlemelerde katı yasaklar yapıldığını ifade ediyor. Yasaklara rağmen kök salmaya devam ettiklerini ifade eden Akın, Barel bağ Evi'ni şu ifadelerle anlatıyor:

"Bugün bağlarımız içinde bağ evi ve restoranımız var. Tüketicileri doğal yaşam ile köy hayatı ile tanıştırmak istiyoruz. Bağ evimizde şarap dışında zeytinliğimiz var, meyva bahçelerimiz var, sebze yetiştiriyoruz. Kendi ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz, tavuklarımız var. Neredeyse tamamen kendi üretimimiz olan gıdayı bağ evimizde sofraya taşıyoruz. Bağ turizmini geliştirirsek bölgemize de katkı sağlarız. Ancak katı yasaklar şimdi önümüzde engel. Bugünler geçecek diye düşünüyoruz."

"Trakya'nın geleceği bağcılığın burada ilerlemesine bağlı diyebiliriz" diyen Barkın Akın, "İstanbul'dan gelen insanlar burada doğa ile tanışıyor, çocuklar hangi ürünün nasıl nerede hangi bitkide yetiştiğini öğreniyor. Doğal ve sağlıklı yaşam için bunu önemsiyoruz" ifadelerini kullanıyor.

Kaynak: Birgun.net