Burcu Cansu

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda “soy kodu” uygulamasını gündeme getirdi. İçişleri Bakanı Efkan Ala, “soy kodu”nun tüm vatandaşlar için uygulandığını ifade etti. “Soy kodu” uygulamasının Bakan Ala tarafından doğrulanmasının ardından BirGün’e konuşan Ermeni asıllı CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, “Her ne kadar kağıt üzerinde eşit vatandaş olduğumuz iddia edilse de şimdi kağıt üzerinde de eşit olmadığımız en yetkili ağız tarafından tescillendi” dedi.

Komisyona damga vuran “soy kodu” tartışması

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanı Ala’ya, Ermenilerin 2, Rumların 1, Yahudilerin 3, Süryanilerin 4’le numaralandırıldığını söyleyerek, “soy kodu” uygulamasını gündeme taşıdı. Ala, Paylan’a, “Türkiye’deki bütün vatandaşlar için o kodlama. Yani, oradan kişinin dinî kimliği ya da aidiyeti anlaşılamaz. Yani, sadece azınlıklara ya da dinî inancı farklı olanlara o kodlama yapılmıyormuş” yanıtını verince Paylan’dan, “Herkesin bir kodu var yani” yanıtı geldi.

“Kağıt üzerinde dahi eşit değiliz”

“Soy kodu” tartışması ile ilgili BirGün’e konuşan CHP’nin Ermeni asıllı Milletvekili Doğan, “Komisyonda gündeme gelmeden önce de çeşitli vesilelerle bildiğimiz bir konuydu. Özelikle kamusal işlemlerde ve azınlık okullarına kayıt sırasında dikkate alındığını ve buna göre işlem yapıldığını biliyorduk. Her ne kadar kağıt üzerinde eşit vatandaş olduğumuz iddia edilse de şimdi kağıt üzerinde de eşit olmadığımız en yetkili ağız tarafından tescillendi” dedi.

Bu uygulamanın gayrimüslimler dışında kalanlar içinde geçerli olduğuna dikkati çeken Doğan, “Devlet kendi vatandaşları arasında böyle bir kategorizasyon yapmakta hiçbir sakınca görmüyor. Önümüzdeki haftalarda Ayrımcılıkla Mücadele Kanunu Genel Kurul’a gelecek ve 72 kriter görüşülecek. Tabi bu önemli ama kapı arkasından bu tarz ayrımcı uygulamalar devam ettiği sürece azınlıklar için hukuki güvence sağlamayacaktır” diye konuştu.

Doğuştan eşit değiliz

Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı’nın da Genel Kurul gündemine geleceğini söyleyen Doğan, “Çipli kimliklerde din hanesinin isteğe göre yazılması gündeme gelecek. Din hanesi isteğe bağlı olsun, kişisel veriler korunsun, kişisel verilerin korunması ile ilgili kanun da yapalım ama öbür taraftan ‘soy kodu’ uygulaması devam etsin. Bu, kabul edilebilir bir durum değil. Bu tutarsızlık ve ayrımcılıktır. Daha doğuştan eşit olmadığımız anlamına geliyor bu uygulama. Ayrımcılık uygulandığı en yetkili ağız tarafından tescillenmiş oldu” dedi.

Bilgi Edinmeye başvuru

“Madem böyle bir uygulama var, faydalanalım” diyen Doğan, Bilgi Edinme Kanunu’na başvurarak Türkiye’de kaç Ermeni olduğunu soracağını söyledi. Birçok konuda sağlıklı bir nüfus sayımı sonuçlarına gereksinim duyduklarını belirten Doğan, “Biz bunu sağlıklı şekilde yapabilecek donanıma sahip değiliz. Göç edenler var, ölenler var dolayısıyla belki bu uygulama bir işe yarar’’ diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net