MUSTAFA DERMANLI / ÇANAKKALE

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) ait internet sitesinde yer alan ve Ayvacık bölgesinde yapılması planlanan toplam 1.550 megavatlık 27 RES (Rüzgar Enerjisi Santrali) projesinden yürürlükte olan 25 megavatlık ilk proje için yapılmak istenen bilgilendirme toplantısı, çevre köylerden gelen yaklaşık 150 kişinin protestosu ile karşılandı.

Ayvacık’a bağlı Sokakağzı beldesinde dün (Salı) yapılması planlanan toplantıda, Yelen – Gülpınar Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. yetkilileri tarafından saat 18.30’da yapılacağı 30 gün önceden duyurulmasına karşın, salon bomboş kaldı. Projeye karşı olan köylüler salona girmeyerek, salon dışında projeyi ve şirketi protesto ettiler.

İki köy muhtarı haricinde çevredeki tüm köy muhtarları köylerinde RES istemediklerini ve karşı olduklarını belirttiler. Projeye, karşı olduğunu belirtmeyen iki köy muhtarının ise halktan uzakta, bir köşede sessizce bekledikleri görüldü.

ŞİRKET YETKİLİLERİ GERGİNLİĞİ ARTTIRDI

Şirket yetkililerinin salon dışında zaman zaman soru soran kişileri provakatiflik ve yalancılıkla suçlaması gerginliği arttırdı. Jandarma’nın güvenlik önlemi aldığı toplantıda şirket yetkililerinin toplanan kalabalığın köylü olmadığını iddia etmesi üzerine kimliklerini çıkartıp sallayan köylüler ön saflara gelerek şirket yetkililerine tepki gösterdiler.

Projeye itiraz edenler arasında yer alan ve köyde yaşamını sürdüren iki avukat toplantının yapılmadığına dair tutanak tutup, imzaya açtı. Salon önünde tehditkar bir şekilde, “Ne olursa olsun biz projeyi yapacağız” diyen şirket yetkilisine, şirketin davetiyle köye gelen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) çalışan bir Araştırma Görevlisi, “Verimliliğin olduğu yerlerde yapılmalı. Yerleşim yeri olduğu için, bu bölge kendisine ait bir yer olduğu için, hatta ileriki süreçte yerleşim yerini taşımak bile gerekebilir. Halkın rızasını almak lazım.” diyerek itiraz etti.

Bilindiği üzere geçtiğimiz ay içerisinde birçok bölgede Rüzgar Enerji Santralleri için EPDK sitesinden projeler açıklanmış, özellikle Çanakkale bölgesinin bir santral sahasına çevrileceği ortaya çıkmıştı. Tarım, hayvancılık ve turizm konusunda oldukça verimli olan Ayvacık bölgesinde de 600 dolayında tirbün dikilmesi planlandığı da kurumun sitesinde ortaya çıkmıştı. Çevre köylerde yaşayan halk da yaşam alanlarına bu kadar yakın bir sahada rüzgar santrali kurulmasına karşı olduklarını dile getirip, imza kampanyası başlatmıştı.

Kaynak: Birgun.net