ZEYNEP KURAY / [email protected]

AYM’nin gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül için verdiği hak ihlali kararı Jiyan-org muhabiri Hayri Tunç için geçerli sayılmadı

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül tahliyesinin hemen ardından, yaptığı haberleri sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle tutuklanan Jiyan-Org Muhabiri Hayri Tunç’un avukatlarının AYM kararını emsal göstererek yaptığı tahliye başvurusu İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi.

İnceleme yapmadan ret

Mahkeme “dosya kapsamı, delil durumu, atılı suçun mahiyeti” gerekçesiyle ret kararı verirken, itirazın gönderildiği üst mahkeme olan ve aynı zamanda Dündar ile Gül’ün tahliyesine karar veren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ise, inceleme dahi yapmadan “mahkememizce karar verilmesine yer olmadığına” demesi dikkat çekti.

BirGün’e açıklamalarda bulunan, Tunç’un tahliye başvurusunu yapan Özgür Hukukçular Derneği üyesi avukat Ramazan Demir, “13. Ağır Ceza Mahkemesi bırakın AYM’nin verdiği kararı emsal kabul etmeyi, ret cevabına bir gerekçe bile sunma ihtiyacı görmezken, 14. Ağır Ceza Mahkemesi dosyayı incelemedi bile” dedi. Av. Demir, AYM’nin Dündar ve Gül için verdiği “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı”nın, “ifade hürriyeti” hakkının ve “basın hürriyeti” hakkının ihlal edildiği kararına dayanarak, meslektaşı avukat Bülent Çoban ile birlikte gazeteci Hayri Tunç’un tahliyesi için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurduklarını anlattı. Demir yaptıkları başvuruda, gazetecilerin haberlerinden dolayı kriminalize edilemeyeceğini, bu sebeple hedef alınıp özgürlüklerinden mahrum bırakılamayacağını belirttiklerini, ancak 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebi reddederek bir üst mahkeme olan 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiğini aktardı. Demir, AYM kararı sonrası Dündar ve Gül için tahliye kararı veren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ise, gazeteci Hayri Tunç için ise red kararını görmezden gelerek “mahkememizce karar verilmesine yer olmadığı” dediğine dikkat çekti.

Erdoğan’ın beyanından etkilendi

Tunç’un hakkında hazırlanan iddianamede tutuklama nedeni olarak sadece yaptığı haberleri sosyal medyada paylaşmasının gösterildiğine işaret eden Av. Demir, mahkemelerin doğrudan hükümetin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın beyanlarından etkilendiğini vurguladı. Demir, “Anayasaya bağlı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan AYM kararı için kalkıp ‘AYM’nin kararına saygı duymuyorum, uymuyorum’ derse, kalkıp kaymakamlara ‘mevzuatı boş verin’ derse, yerel mahkemelerde de böyle kararlar çıkar” diye konuştu. Mahkemelerin AYM kararından sonra bütün gazeteciler için tahliye kararı vermesi gerektiğinin altını çizen Av. Demir, sonuna kadar bu yönde mücadele edeceklerini vurguladı.

3 Şubat tarihinden bu yana Silivri 5 nolu T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci Hayri Tunç’un ilk duruşması 11 Mart 2016’da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Kaynak: Birgun.net