Avrupa Parlamentosu, CIA işkencelerine ilgisiz kalmakla suçladığı Avrupa devletlerini ve ilgili kurumlarını kınadı. Avrupa Komisyonunun içişlerden sorumlu üyesi Dimitris Avramopoulos terörizmle mücadele için gösterilen çabaların uluslararası hukuka uygun olması gerektiğini belirterek "Bu yalnızca kötü değil, aynı zamanda bir suçtur. İşkence asla kullanılmamalıdır" diye konuştu.

AP Genel Kurulan konuşan Alman parlamenter Monika Hohlmeier de işkencenin ve sert sorgu yöntemlerinin savunulamayacağını belirterek, "Kişilerin temel hakları kutsaldır ve çiğnenemez" ifadesini kullandı.

Avrupa Parlamentosu konuyla ilgili aldığı kararda üye devletlere "CIA'nin Avrupa üzerindeki gizli hapishaneleriyle ilgili iddiaları şeffaf bir soruşturmayla ortaya çıkartılması" çağrısı yaptı.



Avrupa üzerinde Litvanya, Polonya, İtalya ve Birleşik Krallık gibi devletlerin CIA operasyonlarının merkezinde yer aldığı belirtiliyor. AP Genel Kurulu daha önce düzenlenen oturumda parlamenterler, terörizmle mücadele ederken temel değerlerin çiğnenmesinin "kabul edilemez" olduğunu vurgulamıştı.

Avrupa Komisyonunun içişlerden sorumlu üyesi Dimitris Avramopoulos ise terörizmle mücadele için gösterilen çabaların uluslararası hukuka uygun olması gerektiğinin altını çizdi. Avramopoulos "Bu yalnızca kötü değil, aynı zamanda bir suçtur. İşkence asla kullanılmamalıdır" diye konuştu. AP Genel Kurulan konuşan Alman parlamenter Monika Hohlmeier de işkencenin ve sert sorgu yöntemlerinin savunulamayacağını belirterek, "Kişilerin temel hakları kutsaldır ve çiğnenemez" ifadesini kullandı.

CIA'ın 'Kara bölge' olarak bilinen sorgu merkezlerinin bulunduğu iddia edilen ülkeleri ve tutsakların nakillerinde, topraklarında duraklamalarına izin verildiği öne sürülen ülkelerle ilgili yeni bir harita yayınlanmıştı.. Türkiye bu haritada istasyon ülkeler arasında gösterilmişti. İşkence yapılan ülkelerin haritası ise 2006’da ortaya çıkmıştı.

Kaynak: Birgun.net