Saray iktidarının darbe girişimi sonrasında ilan edip tasfiye operasyonlarını muhalif toplumsal kesimlere genişletmesi AB’nin de gündemine girmeye başladı. Hürriyet’in haberine göre; Avrupa Konseyi, yakın takibe aldığını söylediği OHAL ve KHK’lerin “Avrupa hukuk normlarına uyup uymadığının belirlenmesi amacıyla” inceleme kararı aldı.

Gelecek yıl Türkiye raporu açıklaması öngörülen Avrupa Konseyi Denetim Komisyonu, anayasal konularda referans kurum olan Venedik Komisyonu’ndan her iki konuda görüş talep etti.

Eleştiri ve tepkiler sebep oldu

Henüz “denetim sonrası diyalog süreci”nden çıkamayan Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini takip eden Denetim Komisyonu’nun bu adımı atmasında OHAL ve KHK’ler ile ilgili eleştiriler ile tepkilerin etkili olduğu belirtildi.

İlk uyarı komiserden gelmişti

Türkiye’ye ilk uyarı Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks’ten gelmişti. İlk KHK’nin kapsamının genişliğini eleştiren Muiznieks, Türkiye’ye açılmış çok sayıda dava olduğunu hatırlatarak uyarıda bulunmuştu.

Venedik Komisyonu, Avrupa’nın referans kurumu

Avrupa Konseyi’nin bir organı olan Venedik Komisyonu, konsey üyesi 47 ülke ile Avrupa dışından, aralarında ABD’nin de bulunduğu 14 ülkenin uzman hukukçularından oluşuyor. Strasbourg merkezli komisyon, Avrupa’nın anayasal konulardaki referans kurumu olarak tanımlanıyor.

Kaynak: Birgun.net