Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) aydınları, bilim insanları ve gazetecileri hapse atmak için kullanılamayacağını söyledi.

İkinci Dünya Savaşı’ndan beri yaşanan en büyük mülteci akınını durdurmak isteyen AB’nin Türkiye ile imzaladığı mülteci geri kabul anlaşmasının şartlarından biri de Türkiye’ye vize serbestisi tanınmasıydı.

Ancak Türkiye’nin öncelikle gereken 72 kriteri yerine getirmesi gerekiyordu. Özellikle TMK, Türkiye ve AB arasında anlaşmazlık konusu olmuştu.

Son olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, vizesiz seyahat anlaşmasının Ekim ayına kadar olumlu sonuçlanmaması halinde göçmen anlaşmasının da bozulacağını söylemişti.

‘Vizesiz seyahat 1 Ekim’de olabilir’

Konuyla ilgili açıklama yapan Juncker, vizesiz seyahat için 1 Ekim tarihine işaret etti: “Göçmenlerin kontrolüyle ilgili anlaşmaya doğrudan bağlı olan vizesiz seyahat mevzu, tüm koşullar yerine getirildiği takdirde 1 Ekim’den itibaren yürürlüğe konabilir.”

‘Terörle mücadeleden anladığımız bu değil’

Ancak Junker, daha önce de taviz vermediği TMK’nın değiştirilmesi konusuna da değinerek, aydınların hapse atılmasının terörle mücadele anlamına gelmediğini söyledi: “Terörle mücadele kanunları aydınları, bilim insanlarını ve gazetecileri hapse atmak için kullanılamaz. Bizim terörle mücadeleden anladığımız bu değil.”

Oettinger, bu yıl vize serbestisi verilmeyeceğini söylemişti

Türkiye’yle göçmen anlaşmasının mimarlarından Avrupa Komisyonu Üyesi Günther Oettinger, Türkiye’ye bu yıl vize serbestisi verilmeyeceğini söylemişti.

Kaynak: Birgun.net