“Serhat Bilmez… 15 yaşındaydı. Kocaeli’nin Körfez ilçesinde çalıştığı fırında sıkışan ekmeği çıkarmaya çalışırken, kolunu ekmek yükleme robotuna kaptırdı, kolu koptu ve kan kaybından can verdi.”
“Abdulsamet Eren… 10 yaşındaydı. Akdağmadeni Boyalık Köyü’nde büyükbaş hayvanlarını otlatırken eşekten düştü, dengesini kaybeden eşek de üstüne düştü. İlkokul 4’üncü sınıf öğrencisiydi.”
“Ercan Tuğlu… 16 yaşındaydı. İstanbul Ümraniye’de okul harçlığı için sigortasız bir şekilde komi olarak çalıştığı Huzur Restoran’da, ehliyeti olmadığı halde ve hiçbir güvenlik önlemi alınmadan motorla servise çıkarıldı. Kafasında kask yoktu, sucu ile çarpıştı. Günlerce yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybetti.”

Bu ifadeler, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin bu yıl yayımladığı aylık iş cinayetleri raporlarından… Bu raporlara göre, 2016 yılının yalnızca ilk üç ayında, en az 11 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Ocak ayında 3, şubat ayında 4, mart ayında ise 4 çocuk, ekmek parasını kazanmaya çalışırken hayatını kaybetti.

Üç yılda 176 çocuk
2013 yılında en az 59 çocuk işçi, 2014’te ise en az 54 çocuk işçi yaşamını yitirmişti. Bu sayı 2015’te artarak en az 63’e ulaştı.
En çok çocuk işçi ölümü tarım işkolunda yaşandı. Son üç yılda yaşamını yitiren 176 çocuk işçiden 92’si tarımda çalışıyordu. Bunu 20 çocuk ölümüyle inşaat, 14 ölümle ticaret/eğitim işkolları izledi. Yaşamını yitiren çocukların 6’sının gıda, 6’sının tekstil, 3’ünün kimya, 1’inin maden, 1’inin ise sağlık işkolunda çalıştığı belirlendi.



Tehlikeli işler…
Raporlarda çocukların en çok tarım ve inşaat gibi tehlikesi yüksek, güvencesizliğin yoğun olduğu mevsimlik işlerde istihdam edildiğine dikkat çekilerek, şöyle denildi: “Tarım sektöründe toplayıcılık başta olmak üzere birçok işi yüklenen çocuk işçilerden özellikle kız çocukları sektörün görünmez gücünü oluşturmakta ve daha fazla yıpranmaktadır. İnşaat işlerinde ise erkek çocuklar çalışmaktadır. Burada sadece hafif, yardımcı işler yapmaz, bizzat tehlikeli işleri de üstlenirler.”

'Kabul etmiyoruz'
Tüm bu veriler devletin çocukları koruyamadığını, okul çağındaki çocukların çalışırken can verdiğini ortaya koyarken, hükümet yetkilileri aynı görüşte değil. 2014 yılında yapılan Uluslararası Çalışma Konferansı’nda konuşan dönemin Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, “çocuk işçiliği ile mücadele çerçevesinde alınan önlemler sayesinde, bu sorunun artık Türkiye’nin gündeminden çıktığını” iddia etmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ise dün yaptığı açıklamada Etyemez kadar iddialı konuşmasa da, şu ifadeleri kullandı: "Türkiye, yürütülen çalışmalar neticesinde çocuk işçiliğiyle mücadelede çok önemli mesafeler aldı. Ama maalesef bazı Avrupa ülkeleri ve yabancı şirketler bu konuda Türkiye'yi haksız şekilde eleştiriyor. Biz bu eleştirileri kabul etmiyoruz."

Kaynak: Birgun.net