Bugünkü Resmi Gazetede, Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik yayımlandı.

Yönetmelikle, AVM’lerde bebek bakım odası ve çocuk oyun alanı; sosyal ve kültürel etkinlik alanı; acil ve tıbbi müdahale odası ile ibadet yeri ayrılması zorunlu tutuldu.

AVM yönetimleri, yasal zorunluluk olmasa bile, ticaretin gereği olarak, daha çok müşteri çekebilmek amacıyla bu tür yerler ayırmaya özen gösteriyorlar. Bugün birçok AVM’de yukarıda sayılan hizmetler zaten veriliyor.

Ama yasal zorunluluk olmadığı için, AVM’nin bulunduğu çevrede yaşayanların sosyal özellikleri gerektirmiyorsa yönetimler, ibadet için yer ayrılmıyorlar.

Yönetmelikle; daha iyi ve çağdaş koşullarda hizmet verilmesinin amaçladığı görüntüsü altında, bütün AVM’lerde ibadet yeri ayrılması zorunluluğu getirildi.

Yönetmeliğin 10. Maddesine göre; satış alanı 100 bin metrekararenin altında olan AVM’lerde en az 30 metrekare; yüzbin metrekareden büyük olanlarda ise en az 50 metrekare büyüklüğünde; içinde lavabosu olan, yeterli iklimlendirmeye ve ihtiyacı karşılaşacak diğer niteliklere sahip, kadın ve erkekler için ayrı ayrı olacak şekilde ibadet yeri oluşturulması gerekiyor. Maddede ayrıca, ibadet için ayrılacak yerin otopark dışında ve AVM’nin kolay ulaşılabilir bir yerinde oluşturulması öngörülüyor.

 

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr