Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı torba yasa taslağında ilginç ayrıntılar yer aldı. Buna göre, alışveriş merkezlerinin kapısına 5 metre mesafeye kadar sigara içilemeyecek, sigara paketleri özendirmemek için tek tip hazırlanacak.

Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre, Sağlık Bakanlığı’nca hazırlanan torba yasa taslağı Başbakanlığa gönderildi. Burada da revizyona uğrayan taslağa son şeklini Bakanlar Kurulu verecek. Taslakta özetle şu maddeler yer alıyor:

72 YAŞ EMEKLİLİĞİ

Yoğun olarak kullanılan alışveriş merkezi, sinema, tiyatro vb. kapalı alan mahiyetindeki yerlerin giriş kapılarına asgari 5 metre mesafede sigara içilemeyecek. Tütün ürünleri, markanın yazım şekli, paketlerin rengi, diğer zorunlu yazılar dâhil olmak üzere aynı şekilde tasarlanmış düz paket olarak piyasaya sunulacak.
Sağlık Bakanlığı’nda görev yapan hekimlerin emeklilik yaşları 2026 yılına kadar 72’ye çıkarılıyor.

DOĞUM TEŞVİĞİ

Geçen yıl yüzde 50’nin üzerine çıkan sezaryenle doğumu azaltmak için normal doğumu teşvik sigortası gelecek. Normal doğuma bağlı olarak kadın ve çocuğun uğrayacağı maddi ve bedeni zararlar karşılanacak. Sigortayı hastaneler yaptıracak.

AŞI ZORUNLU

Çocuklara yapılacak olan kızamık, polio (çocuk felci), kabakulak, kızamıkçık, difteri, boğmaca, suçiçeği, hepatit A, verem aşıları ile toplumun ve topluluğun sağlığını tehdit edeceği bilim kurulunun önerisi üzerine Bakanlıkça belirlenen aşılarda, rıza aranmayacak.

TEK TİP SİGARA

Taslakta, Avustralya başta olmak üzere dünyada birkaç ülkede uygulanan ve tek tip sigara paketini zorunlu kılan "beyaz paket" maddesi de yer alıyor. Taslağa göre, tütün ürünleri markanın yazım şekli, yazı karakteri, punto boyutu, paket üzerindeki konumu, paketlerin rengi, uyarı mesajları, diğer zorunlu yazı, ibare ve şekiller de dahil olmak üzere aynı şekilde tasarlanmış düz paket biçiminde piyasaya sunulabilecek. Paketlerin üzerine marka logosu veya markayı çağrıştıracak simge konulamayacak.

Kaynak: Birgun.net