Burdur'da avcı tarafından vurulup yaralanan kara çaylak kuşu, Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'ndeki tedaviyle hayata tutundu.

Burdur Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Burdur Şube Müdürlüğü av koruma ekipleri, geçen cumartesi günü Tefenni Devlet Avlağı'nda denetim sırasında, şüpheli hareketleri üzerine bir avcıyı takibe aldı. Görevlileri fark eden avcı, yere bir şey bırakarak ayrıldı. Olay yerine giden ekipler, saçmayla vurulmuş yaralı halde kara çaylak kuşu buldu. Avcılık belgesi ve avlanma izni olan avcı hakkında 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'nun 'Koruma altındaki bir türün avlanması' maddesi gereği tutanak düzenlenerek, 350 TL idari, 7 bin 500 TL de tazminat cezası uygulandı. Koruma altındaki kara çaylak tedavi için Rehabilitasyon Merkezi'ne (Lisinia Doğa) götürüldü.

YAŞAM FONKSİYONLARI NORMAL

Yoğun tedaviye alınan kara çaylak, yeniden hayata döndü. Kara çaylağın kendilerine getirildiğinde çok ciddi hayati tehlikesi bulunduğunu anlatan merkezin sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, kuşun çeşitli yerlerinde saçmalar olduğunu söyledi. İlk etapta kuşu yaşatmak için çaba verdiklerini belirten Sarıca, "Özellikle burnunda ve solunum sisteminde ciddi problemler vardı. Ağzından ve burnundan kan geliyordu. Onların tedavisini yaptık. Şu anda yaşamsal fonksiyonları normale döndü. Ama sağ kanadında ciddi parçalı kırık var" dedi.

ETİ YENMİYOR, AV HAYVANI DEĞİL

Sarıca, kara çaylağın tamamen iyileşmesi için uzun bir süreç olduğunu, bu sürecin ardından kırık kanat için de ayrı bir operasyon yaparak, tekrar doğaya kazandırmaya çalışacaklarını kaydetti. Kara çaylak etinin yenmediğini, bu kuşların farelerle beslendiğini, bu tür yaban hayvanlarının avlanması için bir sebep olmadığını anlatan Sarıca, "Kara çaylak çiftçi dostu bir hayvandır. Yaban hayvanlarının bulunduğu bölgeler, insanlar için yaşamsal öneme sahiptir. Onları yok ederek doğaya katkı değil maalesef zarar veriyoruz. Özellikle kara çaylak gibi kuşların avlanmaması gerekiyor. Bakanlığın bir an evvel bu konuda düzenleme yapıp avcılık sertifikalarını gözden geçirmesi gerekiyor" diye konuştu. ()

Kaynak: Birgun.net