İstanbul Avcılar Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası arasında kısmen anlaşma sağlandı. Buna göre, sendikalı oldukları ve haklarını aradıkları için işten atılan 300’ü aşkın işçi, 45 gün içinde parça parça işe geri alınacak. İşçiler ise kaygılı: “Parça parça değil toplu alım yapılsın, 45 gün uzun bir süre.”

Belediye-İş Sendikası yönetimi, CHP’li Avcılar Belediyesi’nde işten atılan ve 5 aydan fazla süredir direnişlerini sürdüren üyeleri için geçen hafta CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmüş, Kılıçdaroğlu sorunun çözümü için CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Seyit Torun’u görevlendirmişti. Ağbaba ve Torun, geçen salı günü hem belediye yönetimiyle hem de sendika yöneticileriyle konuşmuş; işe geri dönmek isteyen tüm işçilerin 45 gün içinde parça parça işe geri alınması, işe dönmek istemeyenlere ise tüm yasal haklarının verilmesi için yazılı taahhütte bulunmuştu.

‘İlk grup işe alınana kadar direniş sürecek’

Belediye-İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Erol Özdemir, BirGün’e yaptığı açıklamada, işçilere bu önerinin aktarılmasının ardından anlaşmanın genel hatlarıyla kabul edildiğini, ancak henüz imzalanmış bir protokolün söz konusu olmadığını söyledi. Anlaşmanın teknik detaylarının görüşülmesi için dün tarafların avukatlarının da katılımıyla bir toplantı yapıldığı bilgisini veren Özdemir, şunları kaydetti:

“Bugün (dün) bizim avukatlarımız ve belediyenin avukatları bir araya geldi. Karşılıklı açılan davaların geri çekilmesi gibi birtakım teknik detayları görüştüler. Bu teknik meselelerinin çözülmesinin ardından bir protokol imzalanması söz konusu olacak. Anlaşmaya göre, işlerine geri dönmek isteyen tüm işçiler 45 gün içinde parça parça işe geri alınacak. İşe dönmek istemeyenlere ise tüm hakları verilecek. Biz şunu istiyoruz; hangi işçinin ne zaman işe başlatılacağı belli olacak ve tüm işçilere bu konuda yazılı tebliğ yapılacak. Bunu aralarında ve taşeron firmayla görüşüp netleştirecekler. Biz ilk grup işçi işe alınana ve tüm işçilere ne zaman işe başlayacakları tebliğ edilene kadar direnişimizi sürdüreceğiz.”

Özdemir, işçilerin büyük çoğunluğunun eskiden ne iş yapıyorlarsa yine aynı işi yapmaya devam etmesini beklediklerini, ancak bazı işçilerin görev yerinin değiştirilebileceğini belirterek, “Ama tüm arkadaşlarımız belediye bünyesinde, belediyeye iş yapan firmalarda çalışacak” dedi.

İşçiler kaygılı

Konuştuğumuz işçilerin ise bu anlaşmaya dair kaygıları var. 45 günün uzun bir süre olduğunu dile getiren işçiler, parça parça işe alınacak olmaktan da endişe duyduklarını, toplu alım istediklerini söylüyor. İşçiler ayrıca eski işlerine devam etmek istediklerini dile getiriyor.

Kaynak: Birgun.net