Avcılar Belediye’sinde sendikalı oldukları için işten atılan 32 temizlik işçinin direnişi sürüyor. Direnişin 19. gününde (20 Mayıs), belediyenin ve Tomurcuk İnşaat adlı taşeron şirketin sendikal faaliyeti engelleme çabasına rağmen Belediye-İş sendikasının yetkili olduğu Bakanlık tarafından tescillendi. Belediye ve şirket, sendikanın yetki kazanmasıyla sendikal faaliyeti engelleme girişimlerinden vazgeçmeyerek 3 işçiyi daha işten attı. Temizlik işçileri de 15 günü aşkın süredir maaşlarını alamadıkları için iş durdurarak şantiyede direnişe başladı.

"MŞLAR GEÇ VERİLİYOR"

Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Erol Özdemir konu hakkında şunları söyledi: "İşçilerin maaşları geç veriliyor, hala bu ayki maaşlarını alamamış durumda. Sendikamız üyesi 32 işçiyi işten çıkartmışlardı bugün (20 Mayıs Cuma) de 3 üyemizi daha çıkartılar. İşten çıkma sebepleri sendikalı olmaları. Bugün işçi arkadaşlar talepleri gerçekleşene dek işi bıraktılar. Taleplerimiz ise şunlardır: Sendikal faaliyetin önündeki engellerin kaldırılması, maaşlarının düzenli bir şekilde zamanında verilmesi ve atılan bütün işçilerin işlerine geri dönmesi."

TALEPLER KARŞILANMIYOR

İşçiler ise sorunlarını şöyle anlattı: "Giyinme, soyunma odaları yok. Tuvaletlerde sabun dahi yok. Su, çay gibi ihtiyaçlar karşılanmıyor. İşçi sağlığı ve iş güvenliği diye bir şey yok. Maske yok, eldivenler işin niteliğine uygun değil. İSİG uzmanı var ama eğitim yok. Eğitim yapılıyormuş gibi imza attırıyorlar. Şirketin yetkilileri işçilere sürekli hakaret yağdırıyor. İşçiler hasta olduğunda rapor dahi alsa maaşları ücretlerinden kesiliyor. Bütün bu sorunlara karşı sendikalı olduk, hakkımızı istedik, çalışma koşullarımız düzelsin istedik. Ona bile tahammül etmediler. Biz de bugün direnişe geçtik ve taleplerimiz gerçekleşene dek çöp toplamayacağız, sokaklarda temizlik yapmayacağız."

ÖDP'DEN DAYANIŞMA ZİYARETİ

Özgürlük ve Dayanışma Partisi, direnişin 19. gününde Avcılar Heykel’de buluşup Avcılar Belediye’si önünde direnen temizlik işçilerini ziyaret ettiler. “Taşeron çalışmak yasaklansın”, “Üreten Biziz Yöneten De Biz Olacağız”, “Temizlik işçisi yalnız değildir” gibi sloganlarla yürüyüş yapan ÖDP üyeleri, işçilere mücadelelerinde başarılar diledi. Ziyarette konuşan ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Sema Yazan Özçetin, emekçilerin sorunlarının arttığından ve bu sorunlara karşı birleşmek gerektiğinden bahsetti. ÖDP olarak, mücadelelerinin sonuna kadar yanında olacağını söyleyerek konuşmasını bitirdi. Belediye önündeki ziyaretten sonra ÖDP üyeleri şantiyede direnişe başlayan temizlik işçilerini de ziyaret ederek temizlik işçilerine destek oldu.

Kaynak: Birgun.net