SEBAHAT KARAKOYUN
[email protected]
@ssenyaprak

AKP, tepkilere neden olan Yargı Paketi’ni önümüzdeki hafta başında TBMM gündemine getirmeyi planlıyor. CHP, bir gecede Yargıtay ve Danıştay’ı lağvederek, “yargıya darbe” planlanırken, başkan, başkanvekili ve daire başkanları kapsam dışı bırakılarak iktidara yakın olanların korunacağına dikkat çekti. Kanuna göre Anayasa Mahkemesi düzenlemeyi iptal etse de o tarihe kadar yapılan atamalar geçerli olacak.

Yargıtay ve Danıştay’ı yeniden dizayn etmeye yönelik yasa tasarısını hızla Adalet Komisyonu’ndan geçiren AKP, tasarıyı bayram tatiline girmeden Meclis’ten geçirmeyi amaçlıyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ dün yaptığı açıklamada, yargı paketinin erteleneceği yolundaki iddiayı yalanladı. “Görüşmelerin ertelenmesi söz konusu değil” diyen Bozdağ, “Yargı paketi Meclis tatile girmeden yasalaşacak” dedi.

CHP’nin Adalet Komisyonu’nda kabul edilen tasarıyla ilgili muhalefet şerhinde, “yasama yoluyla yargıya darbe” planlandığı belirtildi.

İktidar kulislerinde dile getirilen “paraleli tasfiye” gerekçesinin gerçeği yansıtmadığına dikkat çekilerek “AKP’nin asıl amacı yargıdan, kendinden olmayan herkesi tasfiye etmektir” denildi. CHP’nin muhalefet şerhinde özetle şu değerlendirmelere yer verildi:

Sürgünler olacak

»Tasarı, Anayasa’ya açıkça aykırıdır. Yüksek yargı organlarının çoğunluk tahakkümüne tabi kılınması, siyasallaştırılması ve yandaş yargı kurumu haline getirilmesi amacını ortaya koymaktadır.

»Yüksek Yargı üyelerinin görev süreleri 12 yılla sınırlandırılacağından emeklilik yaşı gelmemiş hakimler, mahkemelere “kürsü hakimi” olarak atanacaktır. Yüksek yargı üyelerinin, 12 yılın sonunda “sürgün” anlamına gelecek taşra görevlendirilmesiyle karşılaşmak endişesiyle AKP’ye bağlılıklarını ispat etmek zorunluluğu duyma ihtimalleri bulunmaktadır.

»Tasarı ile idari bir organ olan Başkanlar Kurulu kararlarına karşı yargı yolu kapatılmaktadır. Bu durum idarenin yargısal denetimini öngören hukuk devletinin temel ilkesinin açıkça ihlali niteliğindedir.

Bir gecede sıfırlanacak

»Yargıtay ve Danıştay’ın tüm üyelerinin üyelikleri bir gecede sıfırlanarak yargı tarihinde görülmemiş bir şekilde Yargıtay ve Danıştay lağvedilerek yargıya darbe yapılacaktır.

İktidara yakın olanlar korunacak

»Yargıtay ve Danıştay’da Başkan, Başsavcı, Başkanvekili ve Daire Başkanları’nın üyelikleri sona ermemektedir. Anayasa’nın eşitlik ilkesi bir yana “eşitler arasında eşitsizlik yaratacak” bu madde iktidara yakın olan bir takım yargı mensuplarının koltuklarını korumasına yol açmaktadır.

»AKP 2011 yılından bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar Yargı’ya 3 ayrı kanunsuz müdahale ile 366 Yüksek Yargı üyesi tayin etmiş ve tasarı kanunlaştığı taktirde 421 Yüksek Yargı üyesini tasfiye etmiş olacaktır.

Atı alan Üsküdar’ı geçecek

»Anayasa Mahkemesi bu kanunun Anayasa’ya aykırı olduğuna karar verse dahi bu kanuna göre yapılan atamalar geçerli olacaktır. Kanuna göre, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 5 gün içinde yeni üyeler seçilmiş olacaktır. Yani, Anayasa Mahkemesi iptal kararı verse dahi atı alan Üsküdar’ı geçecektir.

»Hakimlik mesleğine girişte yazılı sınavın yanı sıra, sürekli haksızlıkların, kayırmaların ve ötekileştirip dışlamaların aracı olarak kullanılan sözlü sınav yeniden getirilmek istenmektedir. Tasarıda başarısız hakim adayının ikinci kez yazılı sınava girmesine olanak tanınırken sözlü sınava ikinci kez girme imkanının hiçbir şekilde olmayışı da kabul edilemezdir.

Ticari hayata da darbe

» Tasarı sadece yargıya darbe ile sınırlı kalmayıp, ticari hayata darbe manasına da gelen ve hukuka, ticari hayata ve ahlaka aykırı hareket etmek sureti ile devlete zarar veren kayyumlara da hukuki bir koruma zırhı getirmektedir. AKP hükümetinin kendi çıkarı için atadığı kayyumlar yüzünden şirket sahiplerinin açacağı tazminat davalarında devlet tazminat ödeyecek fakat ödediği tazminatı kayyumdan talep edemeyecektir. İşte bu şekilde getirilen hukuki koruma zırhı kayyumların AKP hükümetinin talimatlarına sıkı sıkıya bağlı kalması için düşünülmüştür.

»Tasarı ile AKP’nin yargıyı tamamen ele geçirme operasyonudur. Ötekileştirici anlayışı ile kendisinden görmediği ve hizmet edeceğini düşünmediği herkesi yargıdan tasfiye etme yasasıdır.

*****

Yargı paketi AYM’ye gidecek

CHP ‘li Kılıçdaroğlu, Özgür Gündem’in nöbetçi yayın yönetmenlerinden üç ismin tutuklanmasına tepki gösterdi. Yargı paketini AYM’ye götüreceklerini açıkladı.

CHP Genel Balkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Gündem gazetesinin nöbetçi yayın yönetmenlerinden Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı (TİHV) Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü(RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Gazeteci/Yazar Ahmet Nesin'in tutuklanmasına tepki gösterdi. AKP’nin yargı düzenlemesini Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını açıklayan CHP Lideri, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’e de “Senin bir liseli kadar yüreğin yok” dedi.

‘Yardım-yataklık yapan Ankara’da’

Partisinin Meclis Grup Toplantısı’nda konuşan Kılıçdaroğlu, Fincancı, Önderoğlu ve Nesin’in tutuklanmasıyla ilgili, “Üç aydın tutuklandı. Niçin, terör örgütüne yardım ve yataklık yapmak. Yardım ve yataklık yapanlar arıyorsan Ankara’da oturuyor bu beyler. Hepsi yataklık yaptı" ifadelerini kullandı.

‘Hitler uygulaması’

Kılıçdaroğlu, Danıştay’ı ve Yargıtay’ı Kaçak Saray’a bağlayacak olan yasaya da tepki göstererek, "Ancak ve ancak darbe dönemlerinde yapılan bir operasyondur bu. 12 Eylül darbecilerinin aklına gelmemiştir. Hitler’in, Musollini’nin, Pinochet’nin uygulamalarıdır bunlar” dedi. Kılıçdaroğlu, Yargıtay Başkanı’nı da eleştirerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Ne diyordu çay toplayan vatandaş, Yargıtay Başkanı. ‘Adalete güven yüzde 30’a indi’ diyor. Sen niye gidiyorsun çay toplamaya? Niye isyan etmiyorsun bu düzenlemeye? Bir liseli öğrenci kadar yüreğin yok senin. Düzenleme hukuki değil, tümüyle siyasi… Bunu AYM’ye taşıyacağız.”

İşsizlik ve terör gibi sorunlara rağmen, Erdoğan’ın başkanlık derdinde olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a “Kardeşim seni başkan yapmayacağız” dedi.

*******

“Saray’da ‘kara liste’ var”

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Özgür Gündem gazetesine destek veren 3 ismin sadece bu yüzden değil, Kaçak Saray’ın oluşturduğu ‘kara liste’ nedeniyle tutuklandığını söyledi.

HDP Meclis Grup Toplantısı’nda konuşan Demirtaş, için tutuklanan gazeteciler Erol Önderoğlu ile Ahmet Nesin ve akademisyen Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında, “Sadece Özgür Gündem’le dayanışma için tutuklanmadılar. Saray’daki zatın elinde liste var. Şebnem Hanım Cizre’deki katliamların raporlanması için çalışmalar yürütmüştü. Saray bundan rahatsız oldu. Bugüne kadar canını sıkmış herkesi kara listeye almış. Yoksa hiçbir hukukçu savcı ve hakim böyle bir dosyadan tutuklama çıkmayacağını çok iyi biliyor” dedi.

Demirtaş, efsane boksör Muhammed Ali'nin cenaze törenine katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ziyaretini yarıda keserek Türkiye'ye dönmesiyle ilgili olarak ise, "2 trilyon para harcadın. Orada neyle karşılaştığını da gördük. İnsan 2 trilyona kendisini ancak bu kadar rezil eder. Bizim paramızla kendini rezil etme istiyorsan biz seni bedavaya rezil ederdik" dedi.

Kaynak: Birgun.net