BirGün/Ankara

Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği (ADAM-DER) askeri okulların kapatılmasını “gayrimeşru” olarak nitelendirdi. Okulları kapatmak yerine darbecilerden hesap sorulmasını isteyen ADAM-DER, darbe girişimi gerekçesiyle askerlerin ve sivil kamu görevlilerinin kararnameyle atılmalarının hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığını savundu.

ADAM-DER Yönetim Kurulu’nun yayımladığı bildiride, Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulmasına Dair 669 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile askeri okulların kapatıldığı, bu okullarda öğrenim gören öğrencilerin askerlikle ilişiklerinin kesildiği hatırlatıldı. Bildiride darbecilerin ayıklanması gerekçesiyle 70 bine yakın sivil kamu görevlisinin yanı sıra, iki ayrı kararnameyle toplam 3 bin 73 muvazzaf askerin de Türk Silahlı Kuvvetleri’yle ilişiğinin kesildiği kaydedildi. “Devlet kurumlarının darbecilerden temizlenmesi elbette zorunludur” denilen bildiride, darbeciler ayıklanırken yargı denetimi yolunun kapatılmasıyla hukuk devleti ilkesinin çiğnendiği, böylece darbe yaraları sarılırken yeni yaralar açıldığı öne sürüldü.

ADAM-DER’in bildirisinde askeri okulların kapatılması kınanırken de şu görüşlere yer verildi: “Nasıl ki bir devleti yönetenler işbirlikçi, hırsız, katil çıktıklarında devlet kapatılmıyor, “Ne istediler de vermedik” kontenjanından atanmış yöneticiler uğursuz çıktılar diye bir askeri okul veya herhangi bir okul da kapatılamaz. Tecavüzcü vakfa kol kanat gerilirken, hırsızlar rüşvetçiler aklanırken, ülkemizi darbe ortamına sürüklemenin hesabını vermek yerine fermanlarla kişisel diktatörlük kurulurken okullarımızın kapatılması gayrimeşrudur. Askeri okullar ve kışlalar kapatılırken, gerici bir ayaklanmanın kışlasını “tarihi eser” diye Taksim Gezi Parkı’na dikme çabası ise ülkeyi kanlı bir provokasyona sürükleme niyet ve ısrarının ifadesidir."

Kaynak: Birgun.net