BirGün Ankara

Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından askeri alanların şehir dışına taşınması ve boşaltılacak alanların imara açılması hakkında basın toplantısı düzenlendi.

Askeri alanların yapılaşmaya açılmasına ve rant anlayışıyla hareket edilmesine tepki gösteren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Kimse bilim dışında kafasına göre karar vermesin” dedi.

Kuleli’nin otel, Akıncılar Hava Üssü'nün piknik alanı yapılacağı açıklamalarına tepki gösteren Candan, “Askeri alanların yapılaşmaya açılmadan, bütüncül bir planlama üzerinden ele alınması gerekiyor. Bu yapıların farklı kullanımlarına dair konulara ortak akılla, halkın, STK’ların, idarelerin, yerel yönetimlerin ve meslek odalarının katılımıyla karar verilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“Bu bir kentsel darbedir”
Askeri alanların şehir dışına taşınmasının kentsel bir darbe olduğunu ve bunu kabul etmeyeceklerini söyleyen Candan, bunun teknik bir planlama ve mimarlık, mühendislik işi olduğunu, konuya ilişkin bilgisi olmayanların bu süreçten ellerini çekmesi gerektiğini vurguladı. Candan, hükümetin bu alanlara önce piknik alanı yapma yaklaşımı içinde olduğunu ancak daha sonra büyük askeri alanları ekonomiye kazandırma yaklaşımı içine gireceğini belirtti.

“Cezalar mekanlara kesilmemeli”
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan, askeri darbe girişimiyle cezaların alanlara kesilmemesi gerektiğini, bu bölgedeki askeri alanların değerinin yüksek ve iştah kabartıcı olduğunu belirterek bunun Ankara gibi büyük kentlerde fırsatçılık ihtimalini ortaya çıkarabileceğini söyledi.

“Ankara nefessiz kalır”
Askeri alanların ranta kurban gitmemesi gerektiğini ifade eden Candan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Akıncılar Hava Üssü'nün, Etimesgut Zırhlı Birlikleri’nin ve Mamak Askeri Muharebe Okulu’nun kent dışına taşınması durumunda çok ciddi yapılaşma tehdidi altında kalınacaktır. Yapılması gereken ise böyle bir durumda askeri alanların yeşil koridordaki işlevinin korunmasıdır. Özellikle Güvercinlik ve Etimesgut Hava Alanları’nın olduğu yerler, AOÇ'den Mili Savunma Bakanlığı'na verilmiş yerler olduğundan tekrar AOÇ’ye verilmesi gerekmektedir.”

Kaynak: Birgun.net