NURCAN GÖKDEMİR
[email protected]

Askerlikle ilgili sivil toplum örgütlerinin her 4-5 günde bir asker intiharı yaşandığı tespitlerine karşın Milli Savunma Bakanlığı, zorunlu askerliklerini yapanların intiharlarına ilişkin istatistikleri 2012 yılından bu yana açıklamıyor. Milli Savunma Bakanlığı 2002-2012 yılları arasında Türk Silahlı Kuvvetlerinde 983 askerin intihar ettiği yönündeki açıklamasından sonra geçen dört yılda sessizliği tercih etti. Askeri Hakları Örgütlenmesi Türkiye’de her 4-5 günde bir asker intiharı yaşandığını, 2015 yılında tespit edilen 31 intihar vakası olduğunu, sadece 2016’da 6 erin canına kıydığını belirledi. Askeri Haklar Örgütlenmesi’nin basında yer alan haberleri esas alarak belirlediği bu rakamların gerçek rakamların en az 1.5-2 katı altında olduğu tahmin ediliyor.

Bakanlık “duvar”

HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz taraıfından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde çatışmalarda yaşanan asker ölümlerinin dışında, intiharlar nedeniyle ortaya çıkan kayıplara da dikkati çekti. Taşdemir, bakan Yılmaz’a, 2012’den bu yana asker intiharlarına ilişkin resmi rakamların açıklanmamasının sebebini sordu. Yılmaz, yanıt olarak “Soru önergesine ilişkin bilgilerin derlenebilmesi için bakanlığımızca çalışmalara devam edildiğini bilgilerinize arz ederim” demekle yetinildi.

BirGün’e konuşan Asker Hakları Sözcüsü Doç.Dr. Tolga İslam, 20-24 yaşları arsında intihar oranının askerlik görevini yapanlarda sivil yaşama oranla 2.5 kat daha fazla olduğunu söyledi. İslam, “Kışladaki intiharların arkasındaki en temel neden bize göre zorunlu askerlerin kışla içinde maruz kaldıkları olumsuz koşullar, uğradıkları kötü muameleler. 2012 raporunda Asker Hakları’na kötü muameleye uğradığı iddiasıyla gelen her 12 başvurudan birinde askerler intihar etmeyi düşündüğünden bahsettiği görülüyordu. Dolayısıyla elde bu konuda yapılmış başka bir saha çalışması olmadığını düşünürsek, bunun kötü muameleye maruz kalma ile intihar eğilimi arasında kuvvetli bir ilişki olabileceğine dair önemli bir gösterge olduğunu düşünüyoruz” dedi. İslam şöyle devam etti: “Zaman zaman resmi kurumlar tarafından dile getirilen zaten sivil hayatta intihar eğilimi olan askerler intihar ediyor argümanı da tutarlı bir argüman değil çünkü bu insanları askere alırken ayrıntılı psikolojik testlere tabi tutulması devletin sorumluluğu” diye konuştu.

“Çocuklarımızı sağ geri istiyoruz”

2009’da Dersm’in Hozat ilçesinde nöbet kulübesinde ölü bulunan piyade er Murat Oktay Can’ın babası Şüpheli Ölümler ve Mağdurları Derneği Başkanı Oktay Can da şüpheli asker ölümlerinin sürdüğünü söyledi. Can, “Devlete emanet ettiğimiz çocuklarımızı sağ geri almak istiyoruz. Ölümlerine yol açan nedenlerin ortadan kaldırılmasını ve ölümlerin nedenlerinin açığa kavuşturulmasını bekliyoruz” dedi.

Kaynak: Birgun.net