DİZİYİ HAZIRLAYAN: SERBAY MANSUROĞLU

Köy Enstitüleri, öğretmen yetiştirmek, toplumu aydınlatmak ve ileri taşımak amacıyla 17 Nisan 1940 tarihinde kuruldu. 1954 tarihinde kapanan ve etkileri günümüze kadar tartışılan Köy Enstitüleri unutulmayacak ve bugüne kadar aşılamamış bir özgün eğitim modeli olarak eğitim tarihimizde yer aldı. Eğitimin dinselleşme motifleriyle hayatımıza bir karabasan gibi çöktüğü, karma eğitimin tartışma konusu yapıldığı bir dönemde aşılamamış bir deneyim olan Köy Enstitülerini hatırlamak ve hatırlatmak bir görev olarak önümüzde duruyor. İşte 76. yaş gününde Köy Enstitüleri için hazırladığımız yazı dizisinin tamamı. Fotoğrafların üzerini tıklayarak dizinin ilgili bölümüne gidebilirsiniz:

1.GÜN: Köy Enstitüleri neden kuruldu? Neden kapatıldı?

*Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Erdal Atıcı'nın kaleminden ana hatlarıyla kuruluşundan kapanışına kadar Köy Enstitüleri.

*Köy Enstitülerinin kuruluşu, işleyişi, yaptıkları, kapanışı...

2. GÜN: Efsane öğretmen Fakir Baykurt'un kızı Işık Baykurt: Meğer babam iyi adammış

* Köy Enstitülü Fakir Baykurt'un kızı Işık Baykurt anlatıyor: Bir çocuk için bir ünlü, tanınmış bir insanın çocuğu olup olmamanın karşılığı yok. Baba sıcaklığı, baba-çocuk iletişimi arıyorsunuz o yaşlarda. Kızgınlıktan yıllarca babamın kitaplarını okumamak için inatlaştım. Şimdi dönüp bakınca, 'Meğer babam iyi adammış' diyorum.

* Fakir Baykurt'tan Unutulmaz Köy Enstitüleri kitabı.

3. GÜN: Küllerinden doğan Anka kuşları

* Pazarören Köy Enstitüsü mezunu Bahar Dadaloğlu da aradan geçen onca yıldan sonra yazdığı ve Berfin Yayınları tarafından yayımlanan “Köy Enstitülü Avşar Kızı” üzerine söyleşi… Bahar Dadaloğlu, kendi yaşamını, yaşadığı zorlukları, enstitüye kaydoluşunu, enstitü yıllarını, öğretmenlik günlerini ve sonrasını tüm içtenliğiyle anlatmış. Hepsi bu kadar da değil… “Köy Enstitülü Avşar Kızı”nda bir başka enstitülü Nebi Dadaloğlu’nun da yaşamına tanıklık ediyoruz.

* Şair Mehmet Aydın'ın Köy Enstitüleri...

4. GÜN: Köy Enstitülerinin kapatılmasıyla Ensar skandalı arasındaki bağ

* Araştırmacı yazar Nihat Taydaş'tan Köy Enstitülerinin kapatılması sonrası eğitimde yaşanan dönüşüm ve yıkım.

* Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun gözünden Köy Enstitüleri...

Kaynak: Birgun.net