Yılbaşında 1300 lira yapılan asgari ücret zorunlu bireysel emeklilik kesintisinden sonra şimdi de vergi kesintisi tehlikesiyle karşı karşıya. Net 1300 lira olan maaş, ekim ayından itibaren yeni bir düzenleme olmaması halinde yüzde 15’ten yüzde 20’lik vergi dilimine dahil edilecek. Bu durumda da milyonlarca çalışanın aylık ücretinden 70 lira daha fazla vergi alınması söz konusu.

Sözler tutulsun

Sedikalar ise asgari ücretin vergi diliminin yüzde 15’te tutulması konusunda ısrarcı. DİSK’e bağlı Genel-İş geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada asgari ücretin asgari geçim indirimi çıkartıldığında bin 177 lira olduğunu, yüzde 20’lik vergi dilimine girilmesi halinde ise bu ücretin bin 107 liraya düşeceğini açıklamıştı. Sendika, 2016 yılı komisyonunca asgari ücret belirlenirken vergi diliminden kaynaklı oluşacak bu kaybın olmayacağı, zamanı geldiğinde gerekli yasal düzenlemenin yapılacağının beyan edildiği bilgisini verip emekçilerin gelir kaybı yaşamasını önlemek için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini bidirmişti.

Bugüne kadar ertelediler

Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın emekçilerden gelen talep doğrultusunda belirsizliğin giderilmesi için maliyet tablosunu yeniden değerlendirmeye başladığı öğrenildi.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, vergi dilimi değişikliğini göz önünde bulundurarak net bin 300 liranın yılın son aylarından itibaren düşmeye başlayacağı uyarısında bulunarak şöyle konuştu: “O dönem başta dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu olmak üzere hükümet yetkililerine asgari ücretin vergi dilimine takılmaması için gerekli düzenlemeleri bir an evvel yapmaları uyarısında bulunduk. Ama hükümet yetkilileri maalesef bunu bugüne kadar erteledi. Hatta sayın Maliye Bakanı bir dönem kesintinin yapılacağı yönünde açıklamalarda bulundu. Biz fazladan bir şey istemiyoruz. Hükümetin seçim döneminde ve asgari ücret görüşmeleri sırasında verdiği sözü tutmasını istiyoruz. Zorunlu bireysel emeklilik sistemi nedeniyle zaten dar gelirlinin ücreti düşüyor, vergi dilimiyle daha da düşmesi kabul edilemez.”

***

BES’e dikkat!

Hükümet tarafından 1300 TL yapılan asgari ücret iki tehlike ile karşı karşıya. Birincisini ekim ayında vergi dilimindeki olası artış oluştururken ikincisini ise hükümet tarafından tasarrufları artırmak amacıyla emekçilere dayatılan zorunlu bireysel emeklilik sistemi oluşturuyor. 1 Ocak 2017 yılında yürürlüğe girecek olan zorunlu BES’e göre 45 yaşını doldurmamış olan çalışanların maaşlarından yüzde 3’lük kesinti yapılacak. Bu oran Bakanlar Kurulu kararıyla iki katına kadar artırılıp, yüzde 1’e kadar azaltılabilecek. Sisteme dahil olmak istemeyen çalışanların emeklilik planına dahil olduğunun kendisine bildirildiği tarihin ardından 2 ay içinde sözleşmeyi iptal etmesi gerekiyor.

Kaynak: Birgun.net