SEMİH GÜVEN
[email protected]
@semihguvenn


Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Sosyal-İş ile Metro Grossmarket arasında süren altıncı dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı. Bunun üzerine Metro Grossmarket’in 36 mağaza ve deposuna grev kararı asıldı. Karar ne anlama geliyor, grev ne zaman başlayacak ve işçilerin talepleri nelerdir gibi sorulara yanıt aramak üzere Sosyal-İş Sendikası Genel Başkanı Metin Ebetürk’le konuştuk.

» Grev başladı mı?

Hayır, sendika toplusözleşmenin tıkanması noktasında yasal olarak alması gereken kararı aldı ve bunu kamuoyuna deklare etti. İşçilere bildirdi anlamı taşır. 25’inde grev kararı aldık. Bunu kamuoyuna duyuruyoruz. Uygun bir zamanda işyerlerinde anlaşma sağlanamaz ise grevi uygulayacağız. Eylül sonuna kadar grev hakkımızı kullanıp uygulatma şansımız var eğer anlaşma sağlayamazsak.

» OHAL koşullarında devletin grevi iptal etmesi söz konusu olabilir mi?

Şu ana kadar başlayan ve anlaşmayla biten grevler var. En son Coca Cola’nın grevi vardı. 10 günlük grevden sonra bitti. Orada OHAL’le ilgili herhangi bir yaptırım olmadı. Biz de beklemiyoruz ama öyle bir durum ortaya çıkarsa seçeneğimiz işverenle müzakere edip kısa sürede bitirmek. Olmadığı taktirde Yüksek Hakem Kurulu’na başvurmak gibi bir hakkımız doğuyor.

» Anlaşma sağlanamayan maddeler neler?

Genelde ücretlerle ilgili. Bu konuda genel bir prensibimiz var işverenle. Temel uzlaşmazlık maddesi ikramiye ödemelerine ilişkin bir madde. 2015’te almış olduğumuz aylık ücretlerle birlikte 4 tane ikramiyemiz bulunmaktaydı. Bu dört ikramiyemizi toplayalım 12 aya bölelim gibi bir talep geldi işverenden. Bunu 2016’da yürürlüğe sokulan asgari ücret uygulaması nedeniyle önerdi.

İşveren şunu dedi: “Asgari ücrete yüzde 30 zam geldi. Benim ödeme kapasitemin üzerinde. Bunu ödeyemiyorum. Bu nedenle ikramiyeyi ücrete giydirelim. 1647 lira olan brüt asgari ücret seviyesini dolduralım ve ben böylece asgari ücretin yükselmesindeki maliyet dışında yeni bir maliyet alıp kendimi sıkıntıya sokmayayım.”

» Yani toplam olarak brüt 1647 liranın üzerine bir ek yapmam diyor...

Geçmişte asgari ücret 1000 liraydı şimdi 1300 lira. Yani 1300 lira üzerinden ikramiye ödemek zorunda. Ama bunu ödeyemem diyor, ücrete giydireyim diyor. Böylece asgari ücreti yakalamış olayım diyor. Yani eski asgari ücretle yeni asgari ücret arasındaki farkı sizin ikramiyelerinizle kapatayım diyor.

» Grev kararıyla ilgili olarak işverenden bir dönüş oldu mu?

Henüz olmadı ama büyük bir ihtimalle bu hafta bir müzakere daha yapılabilmesi olasılığı büyük. Bizim amacımız toplusözleşmeyi masada uzlaşı içerisinde bitirebilmek. Bunun da temel koşulu varolan haklarımızın korunması ve saygı gösterilmesinden geçiyor. Öyle bir zemin olduğu taktirde bizim toplusözleşmeyi imzalamamız yönünde herhangi bir engel yok.

Kaynak: Birgun.net