Hükümet yetkilileri arasındaki asgari ücrete ek vergi yükü anlaşmazlığı büyüyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın ağustos ayından itibaren vergi diliminden dolayı asgari ücretin 70 lira azalarak bin 230 liranın altına inebileceği açıklamasının ardından dün konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, “Maliye Bakanı ile ters düşmek işimize gelmez. Asgari ücret alan vatandaşlarımızla da ters düşmek işimize gelmez. Hiç merak etmeyin bir orta yol buluruz." açıklamasını yaptı.

Karşılıklı değerlendirme sürüyor
Ankara Büyükelçisi Marc Trenteseau ile iki ülke arasında Sosyal Güvenlik Anlaşması'nın imzalanmasının ardından Soylu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Maliye Bakanı Ağbal’ın asgari ücretle ilgili sözleri hatırlatılıp konuya dair yorumlarının sorulunca Soylu şöyle cevap verdi: ”Asgari ücretin vergi diliminden dolayı bin 300 liralık belirlenen rakamın altına düşürülmemesi için elimizdeki maliyet tablomuzu tekrar gözden geçireceğimiz ifade ediyoruz. Maliye Bakanı ile bu konuyu karşılıklı değerlendiriyoruz. Ağustos ola hayrola.”

'Vermeyeni ihbar edin'
Asgari ücretin altında maaş vermek konusunda bir takım girişimlerin olduğunu belirten Soylu, yurttaşların Alo 170 dahil Bakanlığın tüm birimlerine bu konudaki ihbarlarını özellikle iletilebileceğini söyledi.

***

NE OLMUŞTU?
1 Kasım öncesi AKP'nin asgari ücretin net 1300 TL'ye çıkarılacağı vaadinin ardından hükümet seçim sonunda bu vaadi hayata geçirmişti. Asgari ücretin 2016 yılında 1300 TL'ye çıkarılması durumunda asgari ücretlilerin ağustos ayında yüzde 20'lik maaş dilimine gireceği, dolayısıyla 70 lira daha fazla gelir vergisi ödemek zorunda kalacağı ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine geçen yılın aralık ayında açıklama yapan Soylu, “Bin 300 liralık taahhüt bütün yılı kapsayan bir taahhüttür ve ‘vergi dilimine girdiği için 30 liralık, 40 liralık veya 70 liralık düşüş olacak’ diye bir endişeye gerek yok” demişti.
Geçen pazartesi günü ise açıklamada bulunan Maliye Bakanı Ağbal, asgari ücrette düşüşe neden olan vergi dilimlerinde değişikliğin sözkonusu olmadığını söyleyerek, "Vergi konusunda bir düzenleme yapmak doğru değil. Vergi tarifesi değişecekse belli bir grup için olmaz" şeklinde konuşmuştu.

***
Gelir Vergisi dilimleri (2016 itibariyle)
12.600 TL’ye kadar yüzde 15
30.000 TL’nin 12.600 TL’si için 1.800 TL, fazlası yüzde 20
69.000 TL’nin 30.000 TL’si için 5.370 TL, fazlası yüzde 27
69.000 TL’den fazlasının 69.000 TL’si için 15.900 TL, fazlası yüzde 35


Kaynak: Birgun.net