ERK ACARER @eacarer [email protected]

Sağlık Bakanlığı’nın 5 Şubat 2015 tarihinde “e-Nabız Projesi” konulu Genelge’nin yürütülmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Türk Tabipleri Birliği ve Türk Dişhekimleri Birliği’nin birlikte açtığı davada Danıştay, Genelge’nin yasal dayanağı olmadığını belirterek, yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Danıştay, bu kararıyla Bakanlığa, ‘’Sağlık bilgileri gizliği ihlal edilemez ve hortumlanamaz’’ dedi.

Bakanlık eliyle suç
Ancak Bakanlık Danıştay’ın durdurma kararının ardından bir başka hukuksuzluğa daha imza atıp bunu da ‘yenilik’ adı altında sundu. Sağlık Bakanlığı, yazılımlarını bilgi teknolojisi ve iletişim firmalarına kurduruyor. Yani, kendi elleriyle kurumları da hukusuzluğa itiyor.

Otomatik hortum
Sağlık Bakanlığı, NBYS firması tarafından yapılan Aile Hekimliği yazılımını sitesinde kullanıyor. ‘Yenilik’ olarak gösterilen uygulama ile kişisel veriler alınmaya devam ediyor. Üstelik şimdi otomatik olarak. Çünkü, e-Nabız uygulaması 29 Şubat’ta güncellenerek, 1.0.4.51 versiyonuna veri gönderim programının otomatik olarak çalışması için bir seçenek ekledi. Böylece veriler artık otomatik olarak ele geçirilebiliyor. Doktorlar, Danıştay kararına uyup veri göndermeseler bile, otomatik veri gönderim eklentisi ile bilgilerimiz Bakanlığa ulaşıyor.

Neden adım atılmıyor?
Bunun nedeni kara listeye alınma korkusu. Sağlık Bakanlığı, piyasa düzenliyicisi olarak yazılım firmalarına ruhsat veriyor. NBYS firması da bu anlaşma çerçevesinde Bakanlık ile iş yapıyor. 2015’e ait 17 No’lu genelge 5.3.5. No’lu maddesi uyarınca, Sağlık Bakanlığı’nın istediklerinin yapılmaması durumunda, firma ya da firmaları kara listeye alacağı hükmü bulunuyor. Bu nedenle doktorların direnmesine karşı, firma eliyle sağlık bilgilerimiz alınıp, kişisel haklarımız ihlal edilmeye devam ediyor.

Kaynak: Birgun.net