HÜSEYİN ŞİMŞEK

Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) 2013 ve 2014 yılına ait hesaplarının incelendiği TBMM KİT Komisyonu toplantısında, yağma, arazilerin ve tesislerin kamu kurumları arasında elden ele dolaşması ve durdurulması konusunda çiftlik yönetiminin yaşadığı çaresizlik konuşuldu.

Tüm yargı kararlarına karşın Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve ANKAPARK’ın inşa edildiği AOÇ’nin AKP iktidarları döneminde zirveye çıkan yağması durdurulamıyor. Kullanım hakkı dolan veya işlevini yitiren kurumlardan alınarak AOÇ’ye verilmesi gereken arazi ve tesislerin de geri verilmeyerek başka kurumlara devredildiği ortaya çıktı.

KİT Komisyonu toplantısında, Sayıştay’ın çeşitli kurumlara devredilen arazi ve tesislerinin geri alınmasına yönelik önerisinin görüşülmesi sırasında Sayıştay denetçisi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan şikayetçi oldu. AOÇ’ye ait birçok arazi ve tesisin çeşitli nedenlerle geri alınması gerektiğini ancak yıllardır yaptıkları önerilere rağmen bunu başaramadıklarını ifade eden denetçi, “Önerimiz raporlara yıllardır yazılıyor, diğer kuruluşlara verilen arazilerin geri kazanımına ilişkin çabalarımız. Kuruluş da buna ilişkin gayret sarf ediyor ama Özelleştirme İdaresi bu noktada biraz, tabirimi mazur görün, ayak sürüyor gibi” dedi.

AOÇ malları elden ele
Geçici olarak başka kurumlara devredilen arazi ve tesislerin, ÖİB tarafından AOÇ yerine Hazine’ye ya da başka kurumlara devredildiği ortaya çıktı.

AOÇ Müdürü Uğur Erdem’in toplantıda verdiği bilgiler de AOÇ arazi ve tesislerinin kamu kurumları arasında elden ele dolaştığını ortaya koydu.

Erdem, ÖİB’ye ve Maliye Bakanlığı’na, Bira Fabrikası için TEKEL'e devredilen araziler ile Türkiye Zirai Donatım Kurumuna devredilen, kurumun özelleştirilmesi aşamasında da ÖYK kararıyla Devlet Personel Başkanlığı, Ankara Üniversitesi ve Sakarya Vilayeti Özel İdare Müdürlüğü’nün kullanımına verilen arazilerin AOÇ’ye iadesi konusunda işlemlerin başlatılmasını istediklerini söyledi.

Maliye’nin ÖİB’ye bu talepleri hızlandırması için talimatta bulunduğunu ifade eden Erdem, son olarak Milli Emlak tarafından gönderilen yazıda Zirai Donatım Kurumu’na devredilen arazilerle ilgili Jandarma Genel Komutanlığı ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından kullanılmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğü adına tahsis edildiğini bildirdi.

Erdem ayrıca, ASKİ tarafından kiralanan ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen tesislerin TBMM’ye devrinden sonra taşınmazların rekreasyon ve sportif amaçla kullanılması kaydıyla üzerindeki binalarla birlikte tekrar belediyeye bedelsiz olarak devredilmesine karar verildiğini ifade etti.

“Devletin malı deniz...”
Komisyonda konuşan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da AOÇ’ye iade için gerekenlerin yapılmamasına tepki gösterdi. Birçok kira davasında “Kiracının iyi niyeti” gerekçe gösterilerek tahliye işleminin yapılmadığını söyleyen Akar, 2001 yılından beri tahliye edilmeye çalışılan ancak 2017 yılına kadar süre kazanan bir kiracının 16 yıl boyunca mülk sahibini mağdur ettiğine dikkati çekti.

Akar, “Özelleştirilen kuruluşların üzerinde bulunduğu arazilere baktığımda ‘devletin malı deniz, yemeyen keriz’ mantığı çıkıyor” dedi.

AOÇ ile ilgili yaşanan kira ve kiralanan yerlerin iadesi konusunda en büyük sorunun Ankara Büyükşehir Belediyesi ile yaşandığını söyleyen Akar, “Belediye hiçbir taahhüdünü yerine getirmemiş’’ diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net