SEVKAN UZEL

Stanford Üniversitesi araştırmacıları tarafından yaşları 7 ile 12 arasında değişen 24 çocuk üzerinde yapılan araştırmada, annelerinin sesinin çocukların beyni üzerinde derin bir etki yarattığı ortaya kondu. Çocukların beynindeki yüz tanıma merkezinin, duygulardan sorumlu bölgenin ve ödül mekanizmasının, annelerini duydukları anda yoğun bir etkinlik sergilemeye başladığı görüldü.

Yapılan deneylerde çocuklara annelerinin yanı sıra iki yabancı kadının sesi dinletildi. Üç kadın da anlamsız ve rastgele türetilmiş sözcük benzeri ifadeler seslendirdi. Çocuklar anlamlı bir sözcük duymadıkları halde annelerinin sesi aynı etkiyi yarattı ve nöral etkinlik düzeyinde dikkate değer bir artış saptandı.

Bu çalışma nispeten büyük çocuklarla yapılmış olsa da, daha önce yapılan araştırmalardan çocukların insan sesine karşı bu özel duyarlılığı çok erken geliştirdikleri biliniyor. Örneğin 2011 yılında tamamlanan bir dizi deney sonucunda fetüsün kalp atışlarının, annesi öykü okurken hızlandığı anlaşılmıştı. Ortaya çıkan bu nöral duyarlılıkta gebelik sürecinin önemi büyük olmakla birlikte, beyin gelişimi sırasında çocukla uzun vakit geçiren herhangi bir başka kişinin sesine karşı da çocukta bu duyarlılık oluşabilir.

Kaynak: Birgun.net