2010 yılında Mavi Marmara gemisine yapılan baskın ile ‘kopan’ İsrail-Türkiye ilişkilerini ‘normalleştirmek’ amacıyla varılan anlaşma Meclis’e sevk edildi. Anlaşma Meclis’te kabul edilirse Mavi Marmara davası düşecek, İsrailli askerler sorumlu tutulamayacak. Metinde, Gazze’ye yönelik ambargoya dair bir ibare ise yer almadı.

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesini içeren uluslararası anlaşma tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu. Buna göre İsrail, anlaşmanın TBMM’de kabul edilmesi ardından, 31 Mayıs 2010 tarihinde yaşanan Mavi Marmara hadisesi sırasında yakınlarını kaybeden ailelere tazminat olarak, Türkiye tarafından açılacak bir hesaba 25 gün içerisinde 20 milyon dolar ödeme yapacak.

Ambargodan bahsedilmiyor

İsrail’le ilişkilerin ‘normalleşmesi’ için, Türkiye’nin üç temel şartı Gazze ablukasının kalkması, özür dilenmesi ve tazminat ödenmesiydi. İsrail Başbakanı Gazze ablukasının kaldırılmayacağını anlaşmaya dair yaptığı açıklamada bildirmişti. Anlaşmayla birlikte İsrail’in denetimindeki Aşdod limanı üzerinden Gazze’ye yardım aktaracak gemilerin gönderilmesi kararına varılmasına dayanan Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım ise, “Gazze’deki ambargo Türkiye’nin öncülüğünde kalkmış oluyor” ifadelerini kullanmıştı.


Ancak anlaşma metninde, Türkiye’nin “ambargoyu kaldırdık” iddiasının sadece propaganda amaçlı bir söylem olduğu ortaya çıktı. Meclis’e sevk edilen anlaşma metninde Gazze’ye yönelik ambargonun kaldırılması veya hafifletilmesine dair bir ibâre ise bulunmuyor.

Zararlar ‘müesseseden!’

Anlaşmayla İsrailli askerler hukuki ve cezai sorumluluktan muaf tutulacak. Hatta, Türkiye’den herhangi bir gerçek ve tüzel kişinin İsrail’den taleplerini sürdürmesi halinde İsrail ve vatandaşlarının tüm kayıpları Türkiye hükümeti tarafından karşılanacak. Öte yandan anlaşmayla birlikte Mavi Marmara davası da düşecek.
Anlaşma tasarısının gerekçesinde, şu ifadeler de dikkat çekiyor:
“İsrail’in şartları yerine getirmesine mukabil ilişkilerin normalleşmesi, hem Türkiye’nin barış ve istikrar temelli siyasetinin hem de ikili ilişkilerin stratejik açıdan taşıdığı önemin bir gereğidir. Diğer yandan ilişkilerin normalleşmesi iki ülkenin olduğu kadar Filistin’in de refah ve güvenliğine katkı sağlayacaktır. Zira Türkiye, anlaşma sonrasında Filistin Devletine ve halkına daha fazla yardım etme imkanı bulacak, ayrıca İsrail-Filistin sorununun çözümü noktasında yapıcı katkılarını farklı platformlarda sunabilecektir.”
Anlaşma metninin altında Türkiye tarafından Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun, İsrail tarafından ise İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Dore Gold’un imzası bulunuyor.

Kaynak: Birgun.net