BURCU CANSU

Ankara'da 10 Ekim'de yaşanan katliamda hayatını kaybedenler için KESK, DİSK, TMMOB ve TTB heyeti, Tren Garı önünde anma etkinliği düzenledi. Anmaya Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreter Vekili Jaap Wienan ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri Luca Visentini de katıldı.

“KATİL DEVLET HESAP VERECEK”

Ankara Katliamı’nın dördüncü ayında Ankara Tren Garı önünde yapılan anma, patlamanın yaşandığı saat olan 10.04’te başladı. Katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinin yanı sıra anmada KESK Eş Genel Başkanları Lami Özgen ve Şaziye Köse, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, TTB Merkez Konseyi Başkanı Bayazıt İlhan, yurttaşlar ile çok sayıda demokratik kitle örgütü, siyasi parti temsilcileri ve milletvekilleri de bulundu.

Katliamda yaşamını yitirenlerin isimlerinin ve fotoğraflarının bulunduğu “Katilleri Tanıyoruz! Unutturmayacağız” yazan pankartı taşıyan kitle, katliamın gerçekleştiği 10.04’te saygı duruşu yaptı. Alandan sürekli “Katil Devlet Hesap Verecek” sloganları yükseldi.

BİBER GAZI SIKANLAR UNUTULMAYACAK

Anma törenine katılan uluslararası sendikaların temsilcileri birer konuşma yaptı.
ITUC Genel Sekreter Vekili Jaap Wienan, “10 Ekim sonsuza kadar hafızalarımızda kalacak. Barışçıl bir gösteriye katılan 100’ü aşkın insan bombalı saldırı sonucu yaşamını yitirdi ve yüzlercesi de yaralandı. Yaralıların sağlık hizmetine ulaşımını engelleyen, onlara biber gazı sıkan yetkililer de unutulamayacak” dedi.

Dünyanın 160 ülkesindeki 180 milyon üyeleri adına dayanışma duygularını aktaran Wienan, “Hükümetiniz giderek adeta diktatörlüğe dönüşüyor. Terörizm tehdidini bir bahane olarak kullanıyor. Ülkenizde sık sık sendikacılar işçi haklarını korurken öldürülüyor. Hükümet bu suçlar karşısında yurttaşlarını koruyamıyor. Size yönelik baskı gün geçtikçe artıyor ve gelişmeler askeri darbe günlerini hatırlatıyor. Türkiye’deki işçiler, temel haklarının gasp edilmesine izin vermeyecekler ve bu mücadelede tüm dünyadaki işçilerin ve sendikaların desteğini alacaklar” diye konuştu.

“SİZİNLE OMUZ OMUZAYIZ”

ETUC Genel Sekreteri Luca Visentini ise “Sizin tarafınızda olduğumuzu, sizlerle dayanışma içerisinde olduğumuzu iletmek istiyoruz. Avrupa sendikal hareketi ve uluslararası sendikal hareket, bir bütün olarak sizi desteklemektedir. Avrupa sendikal hareketi ve uluslararası sendikal hareket, terörizme karşı; barış için, demokrasi için, sosyal adalet için, sendikal haklar için sizinle yan yanadır, omuz omuzadır” diye konuştu.

YÜREK DAYANMAYAN ACI

Yapılan konuşmaların ardından katliamda yaşamını kaybedenlerin isimlerinin ve fotoğraflarının bulunduğu “Emek, Barış, Demokrasi” simgesel anıtı önüne karanfiller bırakıldı. Karanfiller bırakılırken, yakınlarını, eşlerini, dostlarını, çocuklarını kaybedenler gözyaşlarına hakim olamadı. Katliamda yakınını kaybeden bir kadın ise fenalaşarak hastaneye kaldırıldı.

Kaynak: Birgun.net