Türkiye, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) bugüne kadarki 'en sert' belgesi olarak bilinen İlerleme Raporu'nu herhangi bir işleme koymadan iade etti. Ankara'ya oldukça ağır eleştiriler getiren raporun iade edilmesine gerekçe olarak Ermeni Soykırımı'nı tanımaya çağıran ifadelere atıf yapılması olarak gösterildi. Rapor, geçtiğimiz yıl da aynı sebeple geri gönderilmişti.

Türkiye raportörü Kati Piri tarafından hazırlanan rapor, Türkiye’nin yargının bağımsızlığı, toplanma ve ifade özgürlüğü, insan hakları ve hukuk devletine saygı başta olmak üzere AB açısından kilit alanlarda Türkiye’nin Kopenhag kriterlerinden uzaklaştığını ortaya koyuyor. Belge, özellikle basın özgürlüğü ile Kürt sorunu bağlamındaki bölümlerindeki eleştirilerle dikkat çekiyor. Rapor, 14 Nisan’da AP’de yapılan oylamada 133 oya karşı 375 oyla kabul edildi.

Altı belge reddedildi
Ankara'nın 'kabul edilemez' diye nitelediği rapor, iki ayın ardından dün Türkiye’nin AB Daimi Temsilciliği'ne gönderildi. Normal şartlarda üç hafta içinde ulaştırılan belge, Büyükelçi Selim Yenel tarafından AP’ye geri gönderildi.



Türkiye, Gezi Direnişi'nden bu yana yayımlanan ve çok sert eleştiriler içeren AP belgelerini geri gönderme politikası izliyor. İlerleme Raporu, geri gönderilen ikinci Türkiye raporu olurken toplamda iade edilen belgelerin sayısı ise altıyı buldu.

'Kendi kararımızı reddedemeyiz'
Rapor, geçen yılki gibi Türkiye'nin Ermeni Soykırımı'nı tanımasını talep ediyordu. Kati Piri, "Her raporda, ilgili ülkeye ilişkin daha önce alınan kararlara yer veriyoruz. Bildiğiniz gibi, geçen sene 1915 Ermeni Soykırımı’nın 100. yılında bir karar aldı. Buna atıfta bulunmak mantıklı. Konuya ilişkin raporda bir paragraf yok ve üyelik müzakerelerinin de bir parçası değil geçmiş senelerde olduğu gibi. Ancak kendi kararlarımızı reddedemeyiz" diye konuşmuştu.

Bozkır, 'ikazlarımıza rağmen' demişti
Eski AB Bakanı Volkan Bozkır, raporu yok hükmünde sayacaklarını ve iade edeceklerini söylemişti. Bozkır, "Geçtiğimiz yıl 1915 olaylarına sözde soykırım referansı yapılması durumunda bu raporu iade edeceğimizi söylemiştik. Maalesef geçtiğimiz yıl raporu yok hükmünde sayarak, iade ettik. Bu yıl da maalesef, aynı referans Avrupa Parlamentosu’nun, Türkiye raporunda yer alıyor. Bütün çabalarımıza, bütün ikazlarımıza rağmen, bu referansın giderilmesi mümkün olmadı. O nedenle bu raporu da yok hükmünde, geçersiz sayacağız. Raporu, daimi temsilcimiz AP’ye iade edecek” demişti.

Kaynak: Birgun.net