Anayasa Mutabakat Komisyonu, ilk toplantısını yapmak üzere TBMM Başkanı İsmail Kahraman Başkanlığında toplandı.

Meclis'te düzenlenen toplantıya, komisyon üyeleri AKP'den Ankara milletvekilleri Ahmet İyimaya ve Cemil Çiçek ile Gaziantep Milletvekili Aldülhamit Gül, CHP'den Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, MHP'den Mersin Milletvekili Oktay Öztürk, Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir ve HDP'den Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve İstanbul Milletvekili Garo Paylan katıldı.Kahraman toplantı öncesi katılımcılara ve basın mensuplarına hitap etti.

O konuşmadan satır başları:

"Değerli komisyon üyeleri Meclisimiz tüm Türkiye'nin Meclisi dir. Anayasa yapım sürecini iyi bir neticede sonlandıracağımıza inanıyorum. Birlik ve beraberliği güçlendirecek yeni bir Anayasaya ihtiyaç vardır. 24'üncü Yasama Döneminde çalışmalar başlamıştır.

Bu komisyonun oluşması için bize detsek veren herkese şükranlarımı iletiyorum. Sonuçları değiştirecek olan başlangıçlardır. Ancak içinden aydınlananlar dışına ışık verir. Milletimiz birçok sorunu aşmıştır. Büyük mesafeler katetmiştir ve edecektir. Anayasalar vatandaşların temel hak ve hürriyetlerini koruyan metinlerdir. Bazı anayasalar devletin ve toplumun değişen şartlara göre kendini yenilemesini engeller.

Birçok yasal düzenlemeyi mevcut anayasa nedeniyle yapamıyoruz. Türkiye'nin ithal ve taklit olmayan yalın, kalıcı yeni bir anayasaya ihtiyacı bulunmaktadır. Yeni anayasa için oldukça uzun bir zaman ayrıldığı görülecektir. 1982 anayasası 8 ay 10 günde hazırlanmıştır. İlk anayasamız Teşkilatı Esasi 48 yıl yürürlükte kalmıştır.

Komisyonun resmi sayfasında bulunan posta ile iletişim yerine 60 binin üzerinde görüş gönderilmiştir. Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplamda 77 toplantı gerçekleştirmiştir. Çalışmalar en kısa sürede tamamlanacaktır. STK'lar ve derneklere huzurunuzda gösterdikleri çaba için teşşekkür ediyorum. Böylece 26'ncı Yasama Dönemi müstesna bir yerde bulunacaktır. Komisyon çalışmaları hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi ve desteklenmesinde basın mensuplarına önemli görev düşmektedir.

Halk oylamasına sunulmayan ilgili maddeler resmi gazetede yayınlanır. Komisyonun yaptığı çalışmalar sonucunda hazırlanan taslak tüm milletvekillerimizin imzasıyla Meclis'e sunulur. 12 Eylül'ün bıraktığı miras halen sürmektedir. 1982 Anayasası yamalı bohçaya dönüşmüştür.

Yeni ve Sivil Anayasa toplumun bir beklentisi olmuştur. Evrensel ilkeleri iyi anlayıp o doğrultuda hazırlayacağız. Geleceğin Yeni Türkiye'sini şekillendirecek Sivil Anayasayı oluşturaağımıza inanıyorum."

Kaynak: Birgun.net