SEBAHAT KARAKOYUN / [email protected]

TBMM’de dört partinin katılımıyla Anayasa değişikliği için oluşturulan komisyonun yarın yapacağı ikinci toplantı öncesinde AKP, ‘darbe anayasasından kurtulma’ adı altında ‘başkanlık’ hedefine kilitlenirken; CHP ve HDP, yasalardaki antidemokratik hükümlerin de ayıklanmasını istiyor.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında yapılan ve ‘tanışma’ toplantısının ötesine geçmeyen Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun yarınki toplantısında da esasa girilmesi beklenmiyor. Toplantıda komisyonun çalışma süresi ve izlenecek yönteme ilişkin öneriler değerlendirilecek.

Esastan önce isim
Komisyon daha çalışmaya başlamadan ve esasa geçilmeden ‘isim’ konusunun tartışma yaratması bekleniyor. İsmail Kahraman’ın ‘Anayasa Mutabakat Komisyonu’ adı altında çalışmasını istediği komisyonun ismiyle ilgili CHP de masaya bir öneriyle oturacak. Komisyonun sadece Anayasa değişikliği yapmakla yetinmeyerek yasalarda da darbe hukukundan arınmaya yönelik bir ayıklama yapmasını isteyen CHP, isim olarak ‘Darbe Hukukundan Arınma Komisyonu’ önerisinde bulunacak.

‘Niyet’ önemli
Komisyonun CHP’li üyelerinden Bülent Tezcan, yasalardaki antidemokratik hükümlerin de Anayasa değişikliği ile eşzamanlı olarak ele alınmasında ısrarlı olduklarını belirterek, “Bu süreç sadece Anayasa değişikliği değil mevzuatımıza yerleşen darbe hukukundan arınma süreci olmalı aynı zamanda” dedi.

Komisyonun çalışma süresi konusunda kesin bir önerileri bulunmadığını dile getiren Tezcan, “Önemli olan niyet. Süre ya da yöntem ne olursa olsun oyalamak ve oyalanmak gibi bir niyetimiz yok” diye konuştu.

CHP’nin komisyon üyelerinden Ömer Süha Aldan da ‘samimiyet’ kriterinin önemini vurgulayarak, “Süreç belirleyici olacak. Biz şimdiden izleyeceğimiz tutuma yönelik bir kayıt ya da kısıtlama getirmeyi, ‘şu olursa masada kalmayız, kalkarız’ demeyi doğru bulmuyoruz. Süreç gösterecek her şeyi” dedi.

HDP: Süre bir yıl olsun
HDP de CHP gibi komisyonun sadece Anayasa değil yasalardaki antidemokratik hükümleri de kapsayacak bir çalışma yapmasını istiyor. Komisyonda HDP’yi temsil eden üyelerden Mithat Sancar, partisinin somut önerilerle masaya oturacağını belirtti.

Sancar, bu önerileri şöyle sıraladı: “Öncelikle sürenin 6-8 ay olmasını doğru bulmuyoruz. Bu komisyon en az bir yıl çalışmalı. Bu sürenin ardından da devam edip etmemek konusunda yeni bir değerlendirme yapılmalı. Oybirliğiyle mutabakat kuralını biz de kabul ediyoruz. Ancak komisyon demokratikleşmeyle ilgili paralel bir çalışma yürütür ve ‘yol temizliği’ dediğimiz çerçevede bir ilerleme sağlanırsa, bir çatışmasızlık ortamı oluşursa o zaman oybirliği yerine nitelikli çoğunluk aranmasına destek verebiliriz. Komisyon çalışmalarıyla ilgili tam tutanak tutulmasını ve internetten yayınlanmasını da istiyoruz.”

Kaynak: Birgun.net