Anayasa Mahkemesi (AYM) 24 yıl önce Dersim'de "beyaz toros"a bindirilerek kaçırılan ve JİTEM tarafından işkence edilerek öldürüldüğü belirtilen Ayten Öztürk'ün soruşturmasının etkili bir biçimde yapılmadığı gerekçesiyle "hak ihlali" kararı verdi.

Bir tuğla fabrikasında çalışan Öztürk, iş çıkışı evine gittiği sırada görgü tanıklarının belirttiğine göre "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım ve yanındaki kişiler tarafından zorla bir araca bindirilerek kaçırılmıştı. Öztürk'ün kaçırılmasından kısa bir süre sonra, Elazığ il merkezi yakınındaki mezarlıkta tek kolu dışarıda kalan gömülü bir kadın cesedi çobanlar tarafından bulunmuştu.

Yapılan araştırmada öldürülen kadının Öztürk olduğu saptanmış, ailesi de cenazeyi teşhis etmişti.

Öztürk cinayetinin üzerinden 24 yıl geçmesine karşın soruşturmayı yürüten Dersim ve Elazığ savcılıkları faillerin üzerine gitmedi. Bu süreçte Öztürk ailesi, AYM'ye başvurmuştu.

ANNE VE BABAYA TAZMİNAT

Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, AYM, Öztürk'ün annesi Dilif ve babası Hıdır Öztürk'e de 50'şer bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

AYM, savcılığa gönderdiği kararda JİTEM gibi grupların zorla kaybettirme, işkence ve kanun dışı öldürmeye dahil olup olmadıklarının araştırılmasını istedi.

AYM, kararın gerekçesinde soruşturmadaki eksiklikleri de şöyle sıraladı: "Bu tür grupların varlığının, ileri sürüldüğü gibi zorla kaybettirme, işkence ve kanun dışı öldürmeye dahil olup olmadıklarının ve olmuşlarsa derecesinin araştırılması yönünde soruşturma makamlarınca herhangi bir adım atıldığına dair bir delilin mevcut olmaması, soruşturmanın etkililiğini zayıflatan en önemli unsur olmuştur." (D)

Kaynak: Birgun.net