Anayasa Mahkemesince, mali denetimler sonucunda Anavatan Partisi'nin 60 bin 150 lira değerindeki mal varlığının hazineye irat kaydedilmesine, bir parti hakkında da suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

Yüksek Mahkemenin bazı siyasi partilerin mali denetimlerine ilişkin kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.

2011 yılı kesin hesap incelenmesinde, bazı partilerin gösterdikleri gelir-gider toplamının eldeki bilgilere göre doğru, denk ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olduğuna karar verildi. Yüksek Mahkeme, Hak ve Özgürlükler Partisinin 2011 ila 2012, Yeşiller Partisinin 2012, Engelsiz Türkiye Partisi ve Demokrat Partinin 2013, Demokratik Sol Partinin ise 2010, 2011 ve 2012 yılları kesin hesap incelemesinde bu partilerin gösterdikleri gelir-gider toplamının eldeki bilgilere göre doğru, denk ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olduğuna karar verdi.

Anavatan Partisinin 2012 yılı kesin hesap incelemesinde ise uygun olarak belgelendirilmeyen giderlerinden dolayı 60 bin 150 lira değerindeki mal varlığının hazineye irat kaydedilmesine hükmedildi.

Söz konusu partinin hazineye irat kaydedilenler haricinde 2012 yılı kesin hesap incelemesinde bu partinin gösterdiği gelir-gider toplamının eldeki bilgilere göre doğru, denk ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olduğuna karar verildi. Engelsiz Türkiye Partisi'nin 2012 yılı kesin hesabının incelenmesi sonucunda genel merkeze ait kesin hesabın boş olarak gönderilmesi, il örgütlerine ait kesin hesapların ise gönderilmemesi, mahkemeye verilebilir şekilde kayıt ve belge düzeninin oluşturulmaması, hesabın dışında gelir ve gider oluşturulması, inceleme ve araştırmayı engellemeye yönelik eylemler dolayısıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına hükmedildi. ()

Kaynak: Birgun.net