Uzun zamandır şehir ve eyalet yönetimleri, sakinlerini sağlık için, daha yeşil bir yaşam için bisiklet sürmeye davet ediyorlar. Yerel yönetimler son zamanlarda yapılan ekonomik modellemelerin ışığında pedal gücünün bütçelere yapabileceği potansiyeli fark etmiş durumdalar.

Turizm yetkilileri ve bisikletçiler bazen bisikletli bir turiste “tekerlekli cüzdan” gözüyle bakabiliyor. Çünkü yapılan araştırmalar gösteriyor ki bisikletli turist şehirde daha fazla kalır ve daha fazla para harcar. Örneğin Oregon eyaletinde bisiklet turizmi ekonomiye yılda 400 milyon dolar katkıda bulunuyor. Bu günde yaklaşık 1.1 milyon dolar demektir. Bu rakamlar Oregon’u turistler için “Bisiklet Dostu İş Programı” oluşturan ilk eyalet yaptı aynı zamanda.

Diğer eyaletler de benzer stratejiler takip etmekte. Geçtiğimiz yılın eylül ayında, Colorada Eyaleti’nin önümüzdeki 4 yıl için en az 100 milyon dolar harcayarak en iyi bisiklet eyaleti olmayı hedefledikleri John Hickenlooper tarafından deklare edildi. Washinghton üst üste 8 yıl League of American Bicyclists tarafından bisiklet dostu eyalet ödülünü aldı. Ayrıca önümüzdeki 16 yıl içinde federal ve eyalet fonlarının desteğiyle 500 milyon dolar yatırımın bisiklet ve yaya projelerine ayrılacağı vaat edildi. Eylül ayında Florida Eyaleti, eyalet içindeki bisiklet yollarını birbirine bağlama projesi için 25 milyon dolarlık bütçeyi onayladı.

Colorado Valisi Hickenlooper: “Bisiklet fazlasıyla pozitif bir güç, bence bisiklet eyaleti olabilirsek bisiklet de bizim ekonomik büyümemizde ve turizmin gelişmesinde itici gücümüz olacaktır. Bisiklet sürmek çevremizi temiz tutmamızda da bize yardımcı olmakta. Ayrıca Amerika’nın en sağlıklı eyaleti olma yolunda bizlere öncü olacaktır.” demiştir.

Tur bisikletçileri genellikle varlıklıdırlar ya da kendilerine uygun bütçeleri oluşturmuş şekilde yola çıkarlar. Bu insanlar eyaletin ekonomik sağlığı için özel bir değere sahiptirler. Tur bisikletçileri, yola çıktıklarında küçük şehirlerde kalırlar, küçük motellerde konaklarlar, yerel kafelerde otururlar, küçük publarda bira içerler, yerel dükkanlardan alışveriş yaparlar böylece ekonomik canlılığı sağlamış olurlar. Ekonomik analizlere göre diğer birçok turist küresel zincirlerle zincirlenmiş olarak ünlü ya da bilinen yerlerde sıradan tatiller geçirmektedirler ve paralarını buralarda harcamaya eğilimlidirler.

Montana her yıl yarım milyon bisikletli turist ağırlamaktadır. Montana Üniversitesi Turizm ve Eğlence Araştırma Enstitüsü Başkanı Norma Polovitz Nickerson: “Gözlerinizi açın, bisikletli turistler diğer turistlerden daha fazla para harcıyor. Bu çok büyük bir ekonomik proje olmayabilir ama yerel ekonomiyi canlandıracak bir girişimdir. Bisiklet turlarının manzaraya, doğal güzelliklere etkisi pek azdır ve güzel ekonomik getirileri vardır” demiştir.

Nickerson’ın 2013 sonlarına doğru yaptığı çalışmaya göre Montana’da bisiklet turu yapan insanların yaş ortalaması 52, günde ortalama 75 dolar harcıyorlar ve 8 gün kadar Montana’da kalıyorlar (Bu harcama herhangi bir eyalet sakininin evi dışında geçirdiği bir günde en az harcayabileceği para baz alınarak hesaplanmıştır) ve yine bu çalışmaya göre Montana’ya gelen diğer turistlerin ortalama 6 gün kaldıkları ve günde ortalama 58 dolar harcadıkları belirlenmiştir.

Bu sonuçlara göre Montana’da daha fazla bisiklet kamp noktası, eyalet parkları oluşturulması gerekiyor. Ulaştırma Bakanlığı’nın çalışma politikasını değiştirip daha fazla bisiklet yolu ve bisiklet dostu yollar yapmaları önemli. Florida Senato Başkanı aynı zamanda bir bisiklet sever olan Andy Gardiner: “…eyaletimizde yıllarca bisiklet kullanımının artması için çalıştık. Bisiklet için daha güvenli daha eğlenceli yollar yaptık. Hepimizin acemi bisikletçileri Florida’ya yola çıkmaları için cesaretlendirmeliyiz…” demiştir.

Gardiner bir Cumhuriyetçi, bu yıl politikalarında değişime gittiler ve her yıl araç kayıtlarında harcanan 25 milyon doları eyalet çapında yapılacak olan bisiklet yolu ağının yapımına yönlendirdiler. Gardiner yaptığı konuşmada “Uzun bir süre için çok para. Bu gelişme diğer eyaletleri de etkileyecek.” dedi.

Fonlar ve Yatırımlar

Bisiklet yolları ve yaya projeleri için federal, eyalet ve yerel bazda birçok fon bu projelere aktarılıyor veya yeni kaynak yaratılıyor. Gönüllülerin kurduğu “Bisiklet ve Yaya İttifakı Vakfı” paranın nasıl harcanacağı konusunda küçük bir problem olduğunu belirtiyor. Bir proje bisiklet yollarını büyük otoyollarla birleştirmek istiyor diğer proje ise bisiklet ve yaya yollarının otoyollardan ayrılması gerektiğini.

Ulaşım uzmanı Douglas Shinkle’nin Eyalet Yasama Ulusal Konferansı’nda açıkladığı bilgilere göre: “Bazı eyaletler bisikletin sadece sağlık ve çevreciliği simgelemediğinin farkına vardılar. Bisiklet artık bu yeni çağda kaliteli müşteri, ekonomik büyüme ve turizm de demek. Artık ulaşımda yeni düşünme biçimi olan bisiklet hem insan için daha yararlı bir ulaşım şekli hem de ekonomiye katkısı daha fazla. Bisiklet bundan 10-15 yıl öncesine göre daha önemli ve daha revaçta” demiştir.

Washington Eyaleti’nde 2005 yılı verilerine göre 16 yıl içinde ulaşım sektöründe bisiklet ve yaya projelerine 72 milyon dolar harcanmış. 2005’ten günümüze ise bu projeler için 500 milyon dolar harcanmıştır.

West Palm Beach Belediye Başkanı Jeri Muoio açıklamalarında: ” Bu şehri 102 bin sakiniyle beraber Florida Eyaleti’nin en çok bisiklet kullanan ve bisiklet dostu şehri yapmak istiyorum” beyanında bulundu. Jeri Muoio Eylül ayında Kopenhag’da Knight Vakfı tarafından finanse edilip düzenlenen Avrupa Şehirleri’nde bisiklet kullanımı kolay ve güvenli hale getirmek konulu sempozyuma katılan 13 Birleşik Devletler şehrinin belediye başkanından biriydi. Bu sempozyumda Mrs. Muoio “İnsanlar Kopenhag’da bisiklet alıyor. Ama bunu çevreci oldukları için ya da egzersiz yapmak için yapmıyorlar. Bunu yapıyorlar çünkü Kopenhag’da herhangi bir A noktasından B noktasına gitmenin en kolay yolu bisiklet sürmek. Biz Amerika’da hala arabalarımıza zincirliyiz ” dedi.

Bu sınırlı ve sıkışık ulaşım ağında artık paramızı otoyollara değil de bisiklet dostu yollara ödemeyi tartışmalıyız. Benzinden ve araçlardan alınan vergiler yolların, güvenli olmayan köprü ve geçitlerin bisiklet kullanımına uygun hale getirilmesinde harcanmalıdır. Bisiklet savunucuları karşıtı bir grup ise arabası olanlar nasıl vergi ödüyorsa bisikleti olanların da vergi ödemesi gerektiğini ileri sürüldü. Üstelik bu düşünce politik sahnede de karşılık buldu. Federal bütçenin yerel projelere ayrılmasını ayrılmasını istemeyen Denver Bağımsızlık Enstitüsü Başkan Yardımcısı Mike Krause sözlerine şöyle devam etti: ” Serbest piyasa ekonomisini destekleyen hükümetin California ve Maryland’da yaşayan insanların vergisiyle Colorado bisiklet yolunu yapması doğru değildir.”

Daha Güvenli Yollar İçin

Massachusetts Eyaleti’nin 2010 ve 2030 yılları arasında bisiklet, yürüyüş ve toplu taşıma kullanan yolcu sayısını üç katına çıkarma hedefi var. Ama bisikletçiler eyaletteki tehlikeli caddelerden şikayetçi. Bu yüzden Massachusetts Eyaleti motorlu araç, yayalar ve bisikletler için yapılacak ayrı yollar üzerinde çalışıyor.

Avrupa’da yıllardır bisikletler için korumalı şeritler kullanıyor ama bu Massachusetts’de çok nadirdir. Eyalet ulaşım acentası bu ay eyalet çapında yapılacak olan yolların proje ve klavuzlarını açıkladı. Massachusetts Ulaşım Sekreteri Stephanie Pollack ” Birçok insan buna ben de dahil, akan trafikte güvenli bir şekilde, sıkışık trafikte hızlı bir şekilde bisikletle yol alabilecek” dedi.

Liberal Cato Enstitü üyelerinden Randal O’Toole konuya farklı bir bakış açısıyla yaklaştı. O’Toole’un gözlemlerine göre insanlar işlerine giderken arabaları yerine bisikletleri tercih etmiyor. Ayrı bisiklet yolları oldukça maliyetli üstelik insanlar araba kullanmayı bırakmayacaklar. Bisiklet yollarının yapımı şehirdeki yolları daraltacak ve bu trafik için yarardan çok zarar getirebilir. Böyle “büyük projelerden” kaçınılmalı. Bunlar yerine bisiklet kullanımının yaygın olduğu bölgelerde belirlenen noktalara bisikletlilerin araçlarla karşılaşmalarını engellemek için işaretler ve stop lambaları konumlandırılabilir. Eğer turizme ve ekonomik büyümeye destek vermek istiyorsak büyük sponsorlar çeken bisiklet yarışları düzenlemeliyiz. Böyle yarışmalar için caddeler geçici olarak motorlu araç trafiğine kapatılabilir. İhtiyacımız olan şey arabalara düşmanlık beslemeden caddeleri bisikletler için güvenli hale getirmek.

Safe-passing(güvenli geçiş) yasası bisiklet yollarının güvenliği için başka bir alternatif. Bu yasaya 24 eyalet ve Columbia Bölgesi’nde motorlu taşıtların bisikletlerin yanından geçerken aralarında en az 3-feet yani yaklaşık 1 metre olması zorunluluğunu getirmiştir. Pennsylvania’da ise bu mesafe 4-feet olarak yasalarda belirtilmiştir.

Texas safe-passing yasası olmayan 16 eyaletten biri. Demokrat Sen. Rodney Ellis yıllarca Texas senatörlerini ikna etmeye çalıştı. Safe-passing yasası ve bisikletlere fon ayrılması için. Ellis bir bisiklet aşığı ve Ellis fikirleri değiştirmenin tek yolunun seçilen yetkililerin bisiklet tutkunu olması gerektiğini düşünüyor.

Sizlere Avrupa’dan ve Amerika’dan insanların, yetkili isimlerin ve kamuoyunun velespit konusuna, bizim için çok değerli olan bu iki tekerli araca olan yaklaşımlarından kesitler sunduk. Bu tartışmaların ülkemizde de gündeme gelmesi dileğiyle yazımızı sonlandırıyoruz. Umarız keyifle okumuşsunuzdur.

Velespitim

Kaynak: Birgun.net