ÖMER ŞAN / RİZE

Kamuoyunda ‘yurttaş Kazım’ olarak bilinen 72 yaşındaki Kazım Delal ve arkadaşları tarafından 3.kez dava açılan HES projesi için Küçükçayır Köyü’nde 3.kez Bilirkişi İncelemesi yapıldı. Mahkeme kararıyla aynı güne 3 ayrı Bilirkişi İncelemesi yapılmak istenince HES keşfi, bugüne kadar görülmemiş şekilde 3 güne yayıldı.

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Hidrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Tahir Atıcı ile aynı bölümden Çevre Mühendisi Doç. Dr. Beril Akın ve Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Mustafa Fener’in yer aldığı Bilirkişi Heyeti, saat 14.30 civarında bölgeye hareket etti.

Andon İçme Suyu Tesislerinin hemen 50 metre mesafedeki taşocağı ve konkasör tesislerinde ancak saat 16.00’da başlayan keşif, daha sonra aynı firmanın, yine Küçükçayır Köyü Delaller Mahallesi sınırları içerisindeki diğer konkasör tesisleri bölgesinde devam etti.



Projelere karşı açılan davalara müdahil olan Küçükçayır Köyü Muhtarı Recep Ali Çil, Yurttaş Kazım’ın kardeşi Nazım Delal ile davalar nedeniyle Rize Belediyesindeki işinden atılan Yusuf Esir’in de itirazlarını değerlendiren Mahkeme heyeti, havanın iyice karardığı saat 19.30’dan sonra Keşfin, ertesi gün olan 26 Mart Cumartesi günü sabah 09.00’dan itibaren devam etmesine karar verdi. Keşfin 2. gününde ilk olarak Andon İçme Suyu Tesislerine su alınan, İkizdere’nin Çağırankaya Yaylası eteklerinden doğan Poşut Deresi ile Askaroz Deresinin buluştuğu su kavuşum noktasındaki Poşut Regülatörü bölgesinde inceleme yapan heyet, daha sonra aynı tesise su sağlayan Ilıca Deresi üzerindeki Ilıca Regülatörünün yer aldığı, Andon Ilıcaları mevkiinde de inceleme yaptı.

Bilirkişi Heyeti, buradaki incelemenin ardından Ambarlık Köyü’ndeki HES binası, yükleme havuzları ve diğer tesislerin yapılacağı bölgede inceleme yaptı. Akşam saatlerine kadar devam eden keşif ancak 17.00 sıralarında tamamlanırken; bölgeye ilişkin diğer bilgi ve belgelerin, keşif heyetine verilmesi gereken dosyaların ise 28 Mart Pazartesi günü (bugün) Mahkemeye sunulması kararlaştırıldı. Davaya Naip Üye olarak bakan ve aynı zamanda Rize İdare Mahkemesi Başkanı da olan Halil İbrahim Özgün’ün kararıyla, davacılar ile davalı Bakanlık ve şirket tarafından Mahkeme ve Bilirkişi Heyetine sunulacak belgelerin teslim edilmesiyle Keşfin tamamlanmış olacağı kaydedildi.

Kaynak: Birgun.net