SAMET TOPSEVER

Bursa’da faaliyet gösteren Gölyazı Ambarı’nda TÜMTİS Sendikası’na üye olduğu için işten atılan İsmail Saraç, 43 gündür direnişte. Saraç ve TÜMTİS Bursa Şube Başkanı Özdemir Aslan ile işçilerin sendikalaşma sürecini, karşılaştıkları baskıları ve direnişi konuştuk.

Kötü çalışma koşulları nedeniyle sendikalı olmaya karar verdiğini dile getiren Saraç, “Sabah 08.30’da işe başlıyoruz, işin bitmesi gece 12’yi buluyor. Akşam yemeği yok. Cumartesi de çalışmak zorunda kalıyoruz, gece 2’lere 3’lere kadar. Hastalandın ya da cenazen var, işe gidemedin, yevmiyeni kesiyorlar. İşe girdiğim ilk 4 ay sigortamı yatırmamışlar, sonra yatırdılar” diyor.
İşyerinde örgütlenmeye başladıklarını, 6 üyeye kadar çıktıklarını belirten Saraç, sonrasında yaşananları şöyle anlatıyor: “Birimiz iş bıraktı, 5 kişi kaldık. Zaten şartlar öyle ağır ki gelen dayanamıyor, gidiyor. Sonra bu olay ortaya çıktı. O zaman diğer 4 arkadaşımızın sokakta önünü kestiler, ‘Sendikadan istifa edeceksiniz, yoksa kötü olur’ diye tehdit ettiler, para teklif ettiler, e-devlet şifrelerini almaya çalıştılar. Biri dayanamadı, sendikadan istifa etti.”

Mafya tipli adamlar
Saraç ile konuşurken kapının önünde bekleyen takım elbiseli adamlar dikkatimizi çekiyor. Saraç’a ‘Bu insanlar kim?’ diye soruyoruz, “Bu adamlar işverenin parayla tutup getirdiği adamlar, bizimle geliyorlar, biz gidince evlerine dönüyorlar. İşveren işçisine vermediği parayı bunlara veriyor, bizi korkutup yıldırmak için” şeklinde yanıt veriyor. TÜMTİS Şube Başkanı Özdemir Aslan ise şunları söylüyor: “Devletin mahkemesi, polisi, jandarması var; özel güvenlik şirketleri var, ama işveren mafya tutuyor. Hem içerideki işçilere, hem de direnen işçiye gözdağı veriyor. Yine devlet yok! Burada bir çeteleşme var, bu çeteleşmeyi önleyecek olan da işçilerin birlikte mücadelesi ve dayanışmasıdır. Çünkü devlet görevini yapmıyor.”

‘Sendika haktır!’
Sendikalı olmanın anayasal bir hak olduğuna dikkat çeken Aslan, “Ama ne yazık ki devlet işverenin yasa dışı tutumunu koruyor. Biz TÜMTİS olarak mücadelemizi sonuna dek sürdüreceğiz” diyor.

Kaynak: Birgun.net