BARIŞ AKPOLAT / [email protected]

RMG ya da Roxy Müzik Günleri 20. kez Rocco desteğiyle düzenleniyor. RMG’nin hep sıkı bir jürisi olmuştur. İşini bilen sahneyi iyi tanıyan, müziğe yön vermiş sanatçılar, genç ve başarılı müzisyenler, ana akımdan yeraltına kadar piyasa şartlarını çok iyi bilen sektör isimleri ve gazeteciler. Genç jürilerden biri olarak içeriden bilgi vereyim. Geçen yıl katıldığım jüri için karar almak demek sıkı bir özveri demek. Her seferinde toplanıp saatlerce hangi sistemin katılımcılar için daha yararlı olabileceğini konuşuyoruz. Hangi sistem ile daha az hak geçer. Hangi hareket daha objektif olur… Arada sıkı tartışmalar çıkar, sesler yükselir.

RMG’nin başvuruları 29 Şubat’ta başlayıp 10 Nisan 23.59’a kadar devam edecek. Kısacası çok süre yok ona göre karar verip harekete geçin. Finale katılmaya hak kazananlar ise 27 Nisan’da açıklanacak. Final ise 9-10-11 Mayıs’ta gerçekleştirilecek. Bu arada İstanbul dışından katılan gruplar için önemli bir detay; finale kalırsanız yol ve konaklama masraflarınızı Roxy karşılıyor.

Gazetecilik hayatım boyunca genç grupları tanıma adına irili ufaklı yarışmalarda jürilik yaptım. RMG bu yarışmaların en köklülerinden. En güzeliyse katılan grupların pek çoğunun kalitesi. Geçen yılın 1. Kinesis, ondan önceki yılın 1.’si Emre Nalbantoğlu ve 2.’si Meluses gibi isimleri yeni dönem aramıza katılan güzel isimlerdi örneğin. Lafı uzatmayayım. RMG özelinde yazsam da başka yarışmalara da katılan herkes için geçerlidir önerilerim.

*Pratik en önemli şey. Çalışın.

*Müzisyenin çok iyi çalmasından öte en önemli mevzu kendini tanımasıdır. O da hemen olacak bir şey değil ama farkındalık ne kadar yüksekse anlatılanlar anlam kazanır.

*Bir davanız olsun. Kafayı taktığınız, aşk/ayrılık/terk edilme haricinde bir mevzunuz olsun. Nasıl anlattığınız çok önemli tabii ki ama emin olun bunlar pek orijinal değil.

*Bir konuyu düşünün. Söz yazmadan önce kendinizle sonra da grup arkadaşlarınızla tartışın.

*Kitap, şiir okuyun. Lütfen.

*Kendinize güvenin. Ama… Kibirli olmayın.

*Ne kadar çok zor şartlar altında çabaladığınızdan çok bahsetmeyin, çoğu müzisyen aynı durumda.

*İstediğiniz grup veya sanatçıdan etkilenin. Orijinalliğe giden yol önce iyi taklitten geçer. Ama biz elimizdeki mor ve ötesi ve Redd gibi gruplarla mutluyuz ve gerçekten bu grupların taklitlerini duyduğumuzda enerjimiz yükselmiyor.

*Yarışmalara kayıt gönderirken biraz daha özen gösterin.

*Sahnede ciddi durmak adına karpuz kollu elbiselerinizi ya da frak filan giymeyin ama sahne duruşu önemlidir. Dökük bir hırka en son Kurt Cobain’e yakıştı.

*Sahnede aşırı heyecanlanıp sonunu toplayamayacağınız uzun cümleler kurmayın. Saçmalamadan yapılan kısacık bir samimi konuşma herkesin gönlünü çalabilir.

*Sahne deneyiminiz neredeyse yok. Jüri ve hatrı sayılır bir halk karşısına çıkıyorsunuz. Sahne öncesi 2 kadehten fazla içmeyin.

Fotoğraf: Geçen yılın birincisi Kinesis

Kaynak: Birgun.net