SEBAHAT KARAKOYUN [email protected]

Anayasa değişikliğini “başkanlık” hedefine kilitleyen ve referandumla son buyacak bir süreç için düğmeye basan Erdoğan’ın çıkışının ardından, dikkatler muhalefetin TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun ilk toplantısında nasıl bir tavır izleyeceğine yöneldi.

Yandaş STK’lerin organize ettiği göstermelik bir toplantıyla yeni anayasa ile tek beklentisinin “başkanlık” olduğunu bir kez daha tüm açıklığıyla ortaya koyan Erdoğan, Meclis’teki komisyon sürecini de başlamadan bitirdi. TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun 4 Şubat’ta yapılması beklenen ilk toplantısının Erdoğan’ın çıkışı nedeniyle tartışmalı geçmesi bekleniyor.

‘AMAÇ TRANSFER’
Komisyonun CHP’li üyesi Ömer Süha Aldan, ‘Yeni Anayasa Platformu’ toplantısında Erdoğan’ın AKP’li vekillere “Beni başkan yapacaksınız” dediğini belirtti. Aldan, şöyle devam etti: “Yaptığı açıklamalara bakılırsa o ki Erdoğan’ın acelesi var ve daha çalışmalar başlamadan Meclis’teki süreci sabote ediyor. Parlamentodaki 4 partinin uzlaşarak bir sonuca varması yerine ‘ihtiyaç sahibi’ 14 vekil arayışına hız verecek. İstediği anayasa değişikliğini Meclis’ten geçirmek için gerekli olan 330 sayısına ulaşmak için 14 milletvekili transferinin yolunu arayacak. Altın varaklı koltuklarda oturmak yetmiyor Erdoğan’a, kendi kişisel çıkarları için ülke gündemini altüst ediyor. Bu noktada AKP’nin nasıl bir tavır izleyeceği önemli tabii. Biz önümüzdeki hafta yapılacak ilk toplantıda ortaya çıkacak tabloya göre yeni bir durum değerlendirmesi yapacağız tabii.”

‘ALET OLMAYACAĞIZ’
Komisyonun HDP’li üyelerinden Mithat Sancar da “Erdoğan’ın anayasa yapım süreci üzerinde tahakküm kurma çabaları demokratik anayasa ihtimalini baştan fazlasıyla zayıflatıyor” dedi.
Yeni anayasa sürecini “teknik bir mesele, sadece metin yazma işi” olarak görmediklerini vurgulayan Sancar, “Erdoğan’ın amacının ne olduğu sır değil. Anayasa tartışmalarını bütünüyle başkanlık sistemini getirme stratejisi üzerinden yönlendirmek istiyor” dedi. Sancar, Erdoğan’ın çıkışın TBMM’deki komisyon sürecine etkisine ilişkin de “Biz iktidarın ve cumhurbaşkanının anayasa staretejisine alet olacak kadar saf ve tecrübesiz değiliz. Türkiye’deki bütün demokrasi güçleriyle sürece katkımızı oyalama stratejilerini, kandırmaca senaryolarını açığa çıkarma, işlevsiz kılma çabası olarak görmek gerekiyor” değerlendirmesi yaptı.

Kaynak: Birgun.net