İmar mevzuatına aykırı olarak inşa edilen Spine Tower ile ilgili başlatılan soruşturmada İçişleri Bakanlığı son noktayı koydu. Bakanlık, imara aykırı uygulamaların giderildiğine karar verdi.

Soma’da 301 işçiye mezar olan madenin sahibi Alp Gürkan'ın Soma Holding bünyesindeki Tilaga İnşaat’ın müteahhitliğini yaptığı Ayazağa’daki 195 metrekarelik gökdelen Spine Tower’daki imar usulsüzlükleri gündeme gelmişti. Usulsüzlükler, ilk olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2014 tarihli raporda ortaya çıkmıştı. Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre raporda tesisat alanlarının ofise çevrildiği, 3 bin 300 metrekarelik sığınak olması gereken alanların otoparka, ticari alana ve ofise dönüştürüldüğü tespit edilmişti.

Mimari projede 191 metre olarak gösterilen bina yüksekliğinin 195 metre olduğu yani 4 metrelik fazlalık olduğu belirtilerek, toplam 15 ve 28. kat arasındaki tüm asansör boşluklarının ofis alanlarına dahil edildiğine bulunması zorunlu sistem odalarının da kullanıma açıldığına dikkat çekilmişti. Ayrıca zemin kattan itibaren tüm kat bahçelerinin yani toplam 14 bin metrekarelik alanın amacı dışında kullanıldığı kaydedilmişti.

Danıştay yeni inceleme istedi
CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ’ın suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturmada Spine Tower’ın inşaatına göz yumarak imar kirliliğine neden olan Sarıyer ve Şişli Belediyesi yetkilileri hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından 13 Mayıs 2015’te soruşturma izni verilmemişti. Sağ bunun üzerine karara itiraz etmiş, Danıştay 1. Dairesi de 26 Kasım 2015’te eksik inceleme yapıldığını belirterek yeniden inceleme istemişti. İlk ön inceleme raporunda Sarıyer Belediye encümeninin 2015’te kestiği 1 milyon 83 bin 64 liralık para cezası üzerine ruhsata aykırı uygulamaların giderilerek projesine uygun hale getirildiği kaydedilmişti.

Sonuç değişmedi

10 Mart 2016’da bilirkişi tarafından hazırlanan yeni ön inceleme raporunda da sonuç değişmedi. Raporda, mimari projede gösterilen 191 metre yüksekliğin aşılmasına neden olan çatı arası dubleks dairelerin yıkılarak projeye uygun hale getirildiği kaydedildi. Kullanıma kapatılan asansör boşluklarının açılması durumunda yapı statiğinin tehlikeye gireceği ifade edildi.

Raporda, mevzuata aykırı herhangi bir haksız menfaate, mağduriyete veya kamu zararına yol açacak hususa rastlanamadı. İçişleri Bakanı Efkan Ala, 28 Mart 2016 günü kararını tekrarlayarak binanın ruhsata aykırılıklarının giderilmesi nedeniyle Şişli ve Sarıyer Belediyesi yetkilileri hakkında soruşturma izni vermedi. Şikayetçi Hüseyin Sağ “Onaylı projesine aykırılıkların giderilmesi fiili olarak mümkün değil, bir çoğu binanın statiğini etkiliyor yıkım yapılması gerekiyor. Tamamen yanlı bir karar” dedi.

900 milyon dolarlık rant
Ayazağa Mahallesi’nde yükselen Spine Tower, imar planlarında kendisine verilen inşaat hakkını 3 kat aşarak 90 bin metrekare fazladan inşaat yapmıştı. 9 bodrum kat, zemin kat ve 47 normal kat ile toplam 57 kata sahip olan kulenin toplam yüksekliği de 226.82 metreye ulaşmıştı. Bölgedeki metrekare fiyatları üzerinden yapılan hesaplamaya göre imar artışının bedeli 900 milyon doları buluyor.

Kaynak: Birgun.net