Avrupa Birliği ile varılan Geri Kabul Anlaşması'ndaki yükümlülüklerin yerine getirilmesini isteyen Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerine Almanya'dan yanıt geldi.

Almanya İçişleri Bakanlığı sözcüsü, Erdoğan'ın, Avrupa Birliği'nin anlaşmadan doğan yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda Türkiye'nin anlaşmayı uygulamayacağı şeklindeki sözlerine ilişkin açıklamada bulundu.

Deutsche Welle Türkçe'nin Bild gazetesinden aktardığı habere göre Alman sözcü, Türkiye ile varılan anlaşmanın uygulanmasında gecikme olmadığını söyledi.

Sözcü, Almanya İçişleri Bakanlığı'nın sorumluluk alanına giren yükümlülüklerin yerine getirilmekte olduğunu ve ilk grup Suriyeli mültecinin Almanya'ya getirildiğini söyledi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ

Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, polis teşkilatının kuruluşunun 171'inci yılı dolayısıyla düzenlenen etkinlikte şöyle demişti:

"Burada takip edilmesi gereken bir süreç vardır, belli şartlar vardır. Şayet Avrupa Birliği, atması gereken adımları atmaz, taahhütlerini yerine getirmezse, Türkiye de anlaşmayı uygulamaz. Şahsen, benim onayımdan geçecek olan bu tür şeylerde asla bir iade, onay almaz. Çünkü her şey verilen söz neyse, mutabakat metni neyse o metne göre olur. Gönderilenlerin tamamını Türkiye geri alacakmış, Türkiye tampon bölgeye dönecekmiş gibi aslı astarı olmayan ifadelerle, yalanlarla milletimizi tedirgin etmeye çalışıyorlar."

Erdoğan, "Geri Kabul Anlaşması'nın sorgusuz, sualsiz, şartsız iadeyi mümkün kıldığını iddia ediyorlar. Bu da hakikati tahrif etmektir, böyle bir şey yok. Zira geri kabul ancak ilgili ülkenin onayı ve rızasıyla yapılabilir. Bu onay ve rıza olmadan böyle bir şey yapılamaz" diye konuşmuştu.


Kaynak: Birgun.net