Almanya'nın AB'den sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, 'vize serbestisi' için Türkiye'nin önünde uzun bir yol var olduğunu ifade etti. Roth'a göre, Türkiye'nin serbest vizeyi hemen elde etme ihtimali oldukça düşük.

Sputnik'te yer alan habere göre Almanya'nın Avrupa Bakanı Michael Roth, dün Reuters ile yaptığı söyleşide, Türkiye'nin, Avrupa'da vizesiz seyahat için ihtiyacı olan 'vize serbestisi' hususunda, önünde uzun ve zorlu bir yol olduğunu söyledi.

Roth, Türkiye'ye Avrupa içinde vizesiz seyahat hakkı tanınması için önkoşul olarak verilen 72 kriterin karşılanması gerektiğini ifade etti.

'TÜRKİYE KRİTERLERİ KARŞILAMALI, DURUM ŞU ANDA PEK İYİ GÖZÜKMÜYOR'

"Türkiye çok uzun ve zor bir yolda. Kriterleri karşılamalı ve durum şu anda pek iyi gözükmüyor. Kriterlerin 72'si de tamamlanmadığı sürece, ki şu anda bazıları hâlâ karşılanamadı, vize serbestisi söz konusu olamaz" diyen Roth, söyleşide ayrıca Türkiye ile iletişim kanallarının açık tutulmasına dikkat çekerek Türkiye'nin ülkesi için önemli bir ortak olmaya devam edeceğini belirtti.

ÇAVUŞOĞLU 'GÖÇMEN ANLAŞMASI ERTELENEBİLİR' DEMİŞTİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Pazartesi günü bir Alman gazetesinde yer alan açıklamalarında, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye ekim ayında vizesiz seyahat hakkı tanımaması durumunda, Avrupa'ya göçmen akışının sınırlanmasını öngören AB-Türkiye göçmen anlaşmasını erteleyebileceğini duyurmuştu.

ARD'NİN "TÜRKİYE İSLAMCI VE TERÖRİST GRUPLARA DESTEK VERİYOR" İDDİASI

Almanya devlet televizyon kanallarından ARD'nin haberinde, Almanya hükümetinin 'gizli' statüsündeki bir raporuna atıfla, "İktidardaki AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır'daki Müslüman Kardeşler, Hamas ve Suriye'deki İslamcı silahlı gruplara yönelik açık dayanışma iadeleri ve destek adımları, onların (daha geniş anlamdaki) Müslüman Kardeşler hareketi ile ideolojik yakınlığını vurguluyor" ifadeleri kullanılmıştı.

Raporda, 'Ankara'nın 2011 yılından beri izlediği giderek İslamcılaşan iç ve dış politikası nedeniyle Türkiye'nin Ortadoğu'da İslamcı gruplar için bir merkez haline dönüştüğü' belirtildi.

DIŞİŞLERİ'NDEN RAPORA İLİŞKİN AÇIKLAMA: ALMAN MAKAMLARINDAN GEREKEN İZAHAT İSTENMEKTEDİR

ARD haberi ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı ise "Almanya Devlet Televizyon Kanallarından ARD tarafından yapılan bir haberde, Almanya Federal İstihbarat Servisinin bir raporuna atıfla yer alan iddialar, Sayın Cumhurbaşkanımızı ve Hükümetimizi hedef almak suretiyle bir süredir ülkemizi yıpratmaya çalışan çarpık zihniyetin yeni bir göstergesidir. ARD haberinde atıfta bulunulan rapor hakkında Alman makamlarından gerekli izahat istenmektedir" ifadelerini kullandı.

ALMANYA, TÜRKİYE'Yİ İSLAMİ ÖRGÜTLERİ DESTEKLEYEN ÜLKELER SINIFLANMASINA SOKUYOR' DENİLMİŞTİ

Almanya'da faaliyet gösteren ARD gazetesinin Sol Parti'nin gensoru önergesine verilen yanıta dayandırdığı haberinde, ‘Alman hükümetinin Türkiye'yi Ortadoğu ve Yakındoğu'da İslamcı ve terörist örgütlerin uzun yıllardır destekçiliğini yapan bir ülke olarak sınıflandırdığı' ortaya çıkmıştı.

Haberde yer alan iddiaları bir adım ileri taşıyan Die Welt ise söz konusu belgede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) ve Milli Görüş'ün de adlarının geçtiğini ve ‘Milli Görüş'ün eski üye ve yöneticilerinin UETD'ye geçiş yaptığına dair bazı işaretler olduğunun' belirtildiğini aktarmıştı.

'SURİYE/IRAK'A GİDEN ALMANLARIN DÖRTTE BİRİ YA TÜRK VATANDAŞI YA DA TÜRK KÖKENLİ'

DW Türkçe Servisi'nin aktardığına göre, Die Welt'in haberinde belgede Almanya'daki Türkler arasında İslamcılık ve şiddet eğilimleri konusunda bilgi verildiği belirtilerek, şu ifadelere yer verilmişti: "Güvenlik makamlarının ellerindeki bulgulara göre 2015 sonuna kadar Suriye/Irak yönüne seyahat eden 760 Alman İslamcı ya da Almanyalı İslamcı'nın dörtte biri, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip ya da Türk kökenlidir."

Kaynak: Birgun.net