Alman sanatçılar, basın ve düşünce özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar nedeniyle Avrupalıların Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı direnmesini istedi.

Berliner Zeitung'a konuşan Berlinli sanatçı Klaus Staeck, Almanya ve Avrupa'da düşünce, basın ve sanat özgürlüğünü yönelik giderek artan saldırıların endişe verici olduğunu söyledi. Sanat Akademesi'nin eski başkanı Staeck, "Özellikle de küstah bir şekilde, Erdoğan'ın bizim savunma gücümüzü uygunsuz istekleri ile test etmeye çalışması gibi" diye konuştu.

'HÜKÜMETE YAKIN VURUCU BİRLİKLER DE BURAYA TRANSFER EDİLİYOR''

Deutsche Welle'nin Berliner Zeitung'dan aktardığına göre, Avrupa'nın Türkiye ve AB arasındaki mülteci anlaşması nedeniyle baskı altına girdiğini savunan Staeck, Türkiye'deki sanatçı ve gazetecilerin durumuna ilişkin endişelerinin arttığını da ifade etti. Staeck, "Sadece bir cumhurbaşkanının keyfi hareketleri değil, hükümete yakın vurucu birlikleri de buraya transfer ediliyor" diye konuştu.

'ANAYASA'NIN BEŞİNCİ MADDESİ GEÇERLİDİR'

Berlin Maxim Gorki Tiyatrosu Başkanı Shermin Langhoff da insan hakları ihlalleri, sanat özgürlüğüne saldırılar görmezden gelinerek Türkiye ile yapılan ortaklığın bir anlamı olamayacağını söyledi. Langhoff, Alman Anayasası'na işaret ederek "Anayasanın beşinci maddesi geçerlidir. Nokta" şeklinde sözlerini sürdürdü. Alman Anayasası'nın beşinci maddesi, ifade özgürlüğünü düzenliyor.

Kaynak: Birgun.net