Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki şiiri Alman ZDF kanalında yayınlanan mizahçı Jan Böhmermann’ın üç yıl hapis cezası alabileceği konuşuluyor. Alman yargısı Türkiye'nin resmi suç duyurusunu beklerken, Büyükelçilik olayı tüm yönüyle inceleme altına aldı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı olayın suç teşkil edip etmediği üzerine acil bir hukuki inceleme yaptırdı. Bilirkişi raporunun sonucu pazar günü düzenlenen kriz toplantısında Dışişleri Bakanlığı’na sunuldu. Raporu hazırlayan uzmanlar, Alman yasalarına göre Jan Böhmermann'ın şiirle suç işlediği sonucuna vardı.

Hürriyet'ten Celal Özcan'ın haberine göre, Alman ceza yasasının 103’üncü maddesi, yabancı devlet adamlarına hakarete üç yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Hatta bu hakaret iftira amaçlıysa, ceza beş yıla kadar çıkıyor. Bu durumda Jan Böhmermann'ın büyük bir ihtimalle ağır cezayla yargılanması bekleniyor.

Almanya'da yargı sürecinin başlayabilmesi için Türkiye'nin resmi olarak Büyükelçilik üzerinden suç duyurusunda bulunması gerekiyor. Berlin Büyükelçiliği, Hürriyet’in “Büyükelçilik bu konuda bir suç duyurusunda bulundu mu? Ya da önümüzdeki günlerde bulunacak mı” sorusuna, konunun tüm yönüyle incelendiği yanıtını verdi.

ZDF YAYINDAN KALDIRDI VE İNTERNETTEN SİLDİ

Önce Alman NDR kanalında Cumhurbaşkanı Erdoğan üzerine mizah içerikli bir video klip yayınlanmış, Türkiye bunun üzerine Alman Büyükelçi'yi Dışişleri’ne çağırarak nota vermişti.

Olayın Alman kamuoyuna yansımasının ardından kabare sanatçısı Jan Böhmermann, ZDF kanalında Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili bir şiir okumuştu. Şiirde Erdoğan'a hakeret ettiği iddia edilmişti.

ZDF kanalı şiiri daha sonra yayından kaldırmış ve internet sayfasından da silmişti.


Kaynak: Birgun.net